Baranya.hu

Bee2Be konferencia - sikeres volt a "mézes" projekt

Mobil applikációval, a mézturisztikai útvonalat jelző térképpel, a mézet népszerűsítő videoval és a rendezvényekkel, gyermekprogramokkal segíti a Bee2Be határon átnyúló projekt a mézfogyasztás népszerűsítését magyar és horvát oldalon egyaránt – erről számoltak be a nemzetközi projekt zárókonferenciáján.
Bee2Be konferencia - sikeres volt a "mézes" projekt

A Bee2Be projektjének záró konferenciáján Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: a példaértékű együttműködés keretében a méhészeti termékek népszerűsítése, és a „méhészeti” turizmus fejlesztése terén sikerült jelentős eredményeket elérni. 

  • Ez az együttműködés jó példa arra, hogy minden iparágban érdemes segíteni a kis- és középvállalkozásokat a piacra jutásban. A méztermelést is támogatni kell, hogy az emberek valódi, az egészséges életmódot támogató termékhez juthassanak. 

A projekt keretében közös, magyar-horvát rendezvényt és képzést szerveztek, amelyekkel a mézfogyasztást népszerűsítették. Elkészült egy turisztikai „méztérkép” magyar és horvát nyelven. Video mutatja be a méhészeti szakmát, a mézet és a méhek védelmét, a fiatalokat is megcélozva egy mobil applikáció is a felhasználok rendelkezésére áll, ha méhészetre, méhészeti termékekre, vagy turisztikai látványosságokra keresnének a határón innen és túl.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a megye egyik fontos kihívása a magyar és a horvát gazdaság összekapcsolása.

  • Korábban megyei elnökként indítottuk útjára a szolgáltató megye koncepciót, mely szolgáltatási jelleg jelen projektben is kifejeződött, hisz a méhészetek támogatásának ötlete indította útjára és valósította meg a Bee2Be projektet.  

A projektnek köszönhetően létrejött a határmenti „mézturizmus”, mely túl a turisztikai attrakció jellegén, olyan egészséges terméket népszerűsít, mely a modern világ ellenségeként kikiáltott élelmiszer, a cukor helyettesítője lehet.  

A Bee2Be (Cross-border touristic routes of honey & bees), HUHR/1601/2.1.3/0008 azonosító számú Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Program 2017 júniusától 20 hónapon át került megvalósításra. Az együttműködő partnerek tervezik a program folytatását.

 

 




További hírek