Baranya.hu

Zengő kincse - A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése

Zengő kincse - A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése

A kedvezményezett neve: Baranya Megyei Önkormányzat

A projekt címe: Zengő kincse - A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 142.066.421,- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00002

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.06.25.

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Baranya megyében páratlan természeti értékeket rejt a Mecsek legmagasabb csúcsa a Zengő. Az itt található geodéziai mérőtorony nyilvános használatát eredetileg tiltották, aztán az építést követő évben a turisták előtt is megnyitották. A torony használatát azonban 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ezért jelenleg rejtve marad a hegy csúcsáról elénk táruló gyönyörű kilátás. Baranya és az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról jól látható lenne a Mecsek gerincének csúcsai, valamint dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegy, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos háta. Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk. A hegy nem csak szép kilátást nyújt, hanem speciális mikroklímájának köszönhetően ritka növényeknek is, így a bánáti bazsarózsának és más védett növényeknek is otthonául szolgál.

A projektkeretében a Zengő csúcsán új kilátó létesül, a Zengő lábánál Pécsvárad területén a Dombay tónál kialakításra kerülnek a turistafogadás feltételei és ugyanitt kapcsolódó attrakcióként a Zengőt és annak élővilágát bemutató kisléptékű látogató- és információs központ létesül. A kilátó tervezett helyszíne Pécsvárad külterületén fekszik, az erdő művelési ágú ingatlan kezelője a Mecsekerdő Zrt. Az érintett terület a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részét képezi, ezen túl Natura 2000 terület, valamint fokozottan védett régészeti lelőhely.

A csúcson olyan kilátó építményt tervezünk létrehozni, ami több turista egyidejű tartózkodása esetén is megfelelő biztonságot nyújt, továbbá az építmény tájba illesztésével egyidejűleg kiemelkedő esztétikai élményt is jelent az ide látogatóknak. A kilátószintek pontos meghatározása, az azokra történő feljutás módja, az anyaghasználat a tervezési és az engedélyezési folyamatok során alakul majd ki, de kizárólag természetes építőanyagok (fa, kő) alkalmazásában gondolkodunk. A Zengő lábához tervezett látogató- és információs központ kiemelt fontossággal bír ezen a területen, hiszen itt a Keleti-Mecsekben él a kárpát-medencei bánáti bazsarózsa világállomány 90 %-a. A Natura 2000 hálózat kijelölésekor a bánáti bazsarózsa ismert hazai élőhelyeinek mindegyike bekerült a javasolt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek közé, a HUDD 20030 jelű „Mecsek” terület részeként.

A látogatóközpontban tájékoztatást kap a látogató a környék nevezetességeiről és turistaútvonalairól, illetve itt lesz lehetőség étel, ital és ajándéktárgy vásárlására is. Az üzleti marketing keretében tervezzük a teljes Kelet-Mecseket érintő, több települést felőle, ökoturisztikára épülő integrált termékcsomag kialakítását is. A turisták a túrák után újra megpihenhetnek a látogatóközpont környezetében, ahol biztosítjuk számukra a megfelelő tisztálkodás, szabadtűzön történő grillezés, a bográcsos főzés lehetőségét is. A helyszínen szelektív hulladékgyűjtőket is elhelyezünk. A látogatóközpont és a kilátó létesítése a Mecsek és környéke turizmusban betöltött szerepét kívánja növelni, azt a célt szolgálva, hogy pozitív élettér teremtődjön az itt élő lakosság és a turistaként érdeklődők számára, olyan feltételek mellett, amely nem terheli tovább a környezetet, óvja-védi természeti értékeinket. A központ nagy szerepet kíván fordítani a felnövekvő generáció interaktív oktatására, a természet szeretetének és tiszteletének megtanítására, valamint a Mecsek rejtett kincseinek bemutatására. A projekt hosszú távú célja a Mecsekben jelenleg meglévő, öko- és aktívturisztikai program elemek összefogása, komplex turisztikai termékké formálása.

A beruházás megvalósítása és ehhez kapcsolódó hatékony marketing tevékenység esetén a megyébe látogató turisták közül az aktív- és ökoturizmus iránt fogékony réteg tartózkodási idejét megnövelhetjük. Ezáltal egyik oldalról nőhet az egy turistára eső költés, másik oldalról a baranyai szállásadók, turisztikai szolgáltatók (jellemzően kkv-k) bevétele, közvetve pedig a települési önkormányzatok idegenforgalmi bevétele is.

A pályázatban a Baranya Megyei Önkormányzat mellett konzorciumi partnerként részt vesz Pécsvárad Város Önkormányzata és Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal. A projektben együttműködő szakmai partnerként bevonásra kerül a Mecsekerdő Zrt.