Baranya.hu

RegionsZOOSustain

RegionsZOOSustain

A Baranya Megyei Önkormányzat, az INTERREG VA Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Unikom d.o.o (Eszék, Horvátország), mint vezető kedvezményezett partnereként a program Monitoring Bizottsága 2020. január 15-i döntése értelmében támogatást nyert el az RegionsZOOSustain elnevezésű (Fostering use of renewable energy sources and waste to energy concept through targeted actions and raising of environmental awareness), HUHR/1901/3.1.1/0024 azonosító számú projekt megvalósítása érdekében.

A projekt célja olyan innovatív megoldások alkalmazása a környezetvédelem területén, mint a körkörös gazdaság, mely során környezeti erőforráshoz kapcsolódó megoldások kerülnek használatra közszféra szervezeteknél, mindamellett integrált környezetvédelmi oktatás történik meg gyerekek számára. A körkörös gazdaság, úgy, mint hulladék újrahasznosítás és megújuló energia felhasználás új üzleti lehetőségeket jelent az olyan szervezetek esetében is, mint az állatkertek. A projekt fő elemeként a pécsi állatkertnél, mint projekt partnernél a villamosenergia termelésről gondoskodó napelem, az eszéki állatkert esetében pedig fahulladékot feldolgozó, a fűtésről gondoskodó kazán kerül beszerzésre.   

A fenntarthatóság tudatosságának fejlesztése minél fiatalabb korban szükséges elkezdeni, ezért a projekt keretében kidolgozásra kerül a környezet fenntarthatóságát ösztönző, interaktív tananyag is, két korcsoport, az óvodás és az általános iskolás gyermekek számára, mely oktatási anyagok a gyermekek állatkerti látogatásaik alkalmával kerülnek bemutatásra.

 

A projekt Támogatási Szerződése 2020. augusztus 7-én került aláírásra. Ezt megelőzően a Partnerségi Megállapodást a projektben résztvevő partnerek 2020. április 21-én írták alá. A projekt megvalósítási időszaka a horvát partner kérésének megfelelően 2020. szeptember 1. napján kezdődött.

 

Projekt partnerek:

Unikom d.o.o (Eszék, Horvátország), mint vezető partner

Baranya Megyei Önkormányzat (Magyarország)

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium Közhasznú NKft.

Udruga EU Centar (Eszék, Horvátország)

 

Projekt megvalósítási időtartama: 20 hónap (projekt megvalósítás kezdete: 2020.09.01.)

 

A projekt teljes költségvetése 299.992,32 EUR. A projekt 85%-os ERFA támogatással, és 10% hazai társfinanszírozással valósul meg.

 

Ajánlattételi Felhívás komunikáció pdf.

/userfiles/3_ajanlatteteli_felhivas_RegionsZOOSustain_szakerto1.pdf