Baranya.hu

Átadták a Napsugár egészségközpontot Újpetrén

Háziorvosi rendelő, iskolaorvosi ellátás és védőnői szolgálat is helyet kapott az újonnan kialakított Napsugár Egészségközpontban, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át Újpetrén.
Átadták a Napsugár egészségközpontot Újpetrén

Az egészségügyi alapellátások egy helyre való költöztetése 134,29 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg. 

A TOP-4.1.1-15-BA1-2016-00003 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Újpetre községben” című projekt elsődleges célja az egészségügyi alapellátások egészségügyi központba való integrálása, mely a szolgáltatást igénybe vevők kényelmét szolgálja. A korábban vendéglőként működő épület teljes átalakítását követően valósulhatott meg az egészségközpont kialakítása. Az épület belső elrendezésének átalakítására szükség volt ahhoz, hogy a három egészségügyi alapellátás hatékonyan láthassa el a feladatát az épületben. Az új fűtési rendszer, villanyvezetékek, a modern burkolatok mellett az épület akadálymentesítése és megújuló energiával való ellátása is megvalósult.

Az ünnepélyes átadón Gaszt Árminné, Újpetre polgármestere örömét fejezte ki, hogy az épületet ilyen hasznosan tudta felhasználni a település a képviselőtestület döntésének köszönhetően. Hangsúlyozta, hogy az egészségközponthoz tartozó szolgálatok nem csak Újpetre, hanem a körzethez tartozó környékbeli települések, Kiskassa, Pécsdevecser és Peterd lakóit is szolgálják a jövőben. A több mint 10 millió forintos eszközbeszerzés részeként számos orvosi és védőnői eszközt, berendezést és bútort, valamint egy segédmotoros kerékpárt is vásároltak.

Dr. Hargitai János, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány társadalompolitikájában nagy szerepet kapnak a családok, az állam segíti a gyermekvállalást különböző támogatások által.  Az utóbbi két kormányzati ciklusban sok pénzt fordítottak egészségügyi intézmények fejlesztésére. Az egészségügyi alapellátás alappillérét a kistelepüléseken működő a házi orvosi praxisok, a védőnői szolgálatok és az iskolaorvosi alapellátás adja, Újpetrén mostantól ezen szolgálatok modern körülmények között láthatják el feladatukat.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a TOP életminőséget javító pályázatainak nem csak az egészségmegőrzésben van nagy szerepe, a közszolgáltatások javításával azt szeretné elérni a megyei önkormányzat, hogy a helybéliek továbbra is a szülőfalujukban tervezzék jövőjüket. A kisebb cégek baranyai kitelepülésekre vonzásával a baranyai vidéki élet stabilizálódhat, melynek egyik alappillére a helyben található, magas színvonalú közszolgáltatások megléte.

 

 




További hírek