Baranya.hu

Egyedi kincsek birtokában van Baranya megye

A szigetvári gyógyvíz, a Zselici csühögő, a bánáti bazsarózsa, a nagyharsányi szoborpark és Szigetvár zenei élete is bekerült legutóbb a folyamatosan gyarapodó Baranya Megyei Értéktárba.
Egyedi kincsek birtokában van Baranya megye

 Az Értéktár Bizottság rendszeresen ülésezik, hogy összegyűjtse, rendezze és bemutassa azokat az értékeket, melyek turisztikai és ezen keresztül gazdasági potenciált is jelentenek.

– A Baranya Megyei Értéktár tagjának lenni kivételes helyzet, megyei megbecsülést jelent és esélyt arra, hogy hosszú távon megmaradjanak ezek az értékek – hangsúlyozta Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke. – Ami a legfontosabb, ez alulról jövő kezdeményezés, ha valami bekerül a helyi értéktárba, azt lehet tovább jelölni. Ha valaki úgy gondolja, a megyei értéktárból hiányzik egy érték, akkor a helyi, települési értéktárból terjesztheti fel.

A Baranya Megyei Értéktárba a települési értéktárak javaslatai alapján kerülhetnek be az értékek, és Baranyában már több mint nyolc ilyent találhatunk már. Ez azt is jelenti, hogy helyben, a községekben is sorra alakulnak kisebb bizottságok, melyek összegyűjtik a helyi értékeiket. Ez lehet épített, természeti, kulturális vagy egyéb örökség.

– Ami bekerül a Baranya Megyei Értéktárba, az egyfajta pluszfigyelmet kap – tette hozzá a közgyűlés elnöke. – Egyrészt bekerül a minden évben megújuló katalógusba, felkerül a Kincses Baranya honlapra, de kiemelt szerepet, illetve marketinglehetőséget kap a megye rendezvényein.

A települési értéktárakba bárki javaslatot tehet, legyen az magánszemély, vállalkozás vagy önkormányzat. Ráadásul ez a gyűjtemény több olyan értéket is tartalmaz, melyek nem csak a megyében, hanem országosan is egyedülállók. Ilyenek a busójárás, a Zsolnay porcelán, a harkányi gyógy- és fürdőkultúra és a szigetvári Zrínyi-kultusz is. Az értéktárak és a hungarikumtörvény lényege, hogy fennmaradhasson vagy kiemelt értékké váljon egy olyan kezdeményezés, hagyomány, épített örökség, amely meghatározó az adott településen vagy közösségben. Nem véletlen, hogy időnként az értéktár bizottságának a tagjai is meglepődnek, hogy micsoda különlegességek birtokában vagyunk a megyében.

Ládika jelképezi a tagságot

Imázsfilm készült az értékekről, mely a megye egy-egy kiemelt értékét mutatja be. Az értéktárba kerülők egy Kincses Baranya ládikát kapnak, jelképezve a tagságot. Minden évben két alkalommal új kiadás készül a nyomtatott katalógusból, illetve frissül a Kincses Baranya honlap.

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/jellegzetes-erteket-keresik-1213299/




További hírek