Baranya.hu

Szentlőrinc - Élhetőbb, zöldebb, szebb város

A kivitelezői szerződés megkötésével megkezdődhetnek a város központjában található Urbach tér felújítási munkálatai Szentlőrincen. A Szentlőrinc Város Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal, mint konzorciumi partner által megvalósított projekt 221.211.900 Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.2.-16 jelű, Zöld város kialakítása tárgyú felhívás keretében.
Szentlőrinc - Élhetőbb, zöldebb, szebb város

A projekt fő célja a város központjában, lakóházak szomszédságában található, és jelenleg elavult tér/park fejlesztése. A jelenlegi játszótérként és közösségi térként funkcionáló tér új, a mai kor követelményeinek megfelelő játszótéri elemekkel gazdagodik, mind a kisgyermekek, mind az iskolás korú, és a felnőttek számára. Kialakításra kerülnek új közlekedési útvonalak, közvilágítás, valamint az esetleges rongálások elkerülése érdekében biztonsági kamerák telepítése. Kialakításra kerül egy vendéglátó egység a tér szomszédságában lévő sportpálya területén, mely a tér, és a sportpályára érkező látogatók kiszolgálásáról gondoskodik

A projekt megvalósítása nemcsak társadalmi és kulturális hatásai miatt kiemelten fontos, de a megvalósítási helyszín központi fekvése és a jelen park által nyújtott lehetőségek is szükségszerűek a városban. így a várt és vélt hasznossága a település turisztikai vonzerőjét is növeli. Jelenleg a városban kiemelten fontos társadalmi szempontból egy minden korosztály igényeit kielégítő szabadidőpark kialakítása, mely nem csak a testmozgást célozza meg, de lehetőséget biztosít a szociális kapcsolatok elmélyítésére, kulturális és közösségi események helyszínéül is tud szolgálni. A tér mellett található az Általános Iskola, ahol több mint 500 gyerek tanul a városból és a környező településekről. Nem messze található a sajátos nevelésű igényű (SNI) gyerekek és enyhe fokú fogyatékos gyermekek iskolája is, ők is naponta használnák ezt a parkot. Az új park kulturális, oktatási, környezet központúságot és sportolási célokat is szolgál.

 

Dr. Őri László az alapkő elhelyezése előtt elmondta, a most záruló nagy uniós fejlesztési ciklusban csaknem 4,5 milliárd forintból 12 helyszínen újultak meg zöldfelületek, közösségi terek a megyében. Ezek a beruházások, amellett, hogy a helyiek mindennapi életkörülményeit javítják egybevágnak azon törekvéseinkkel, hogy a turisták számára is minél vonzóbbá, minél zöldebbé tegyük Baranyát, hangsúlyozta a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke.   

 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő az alapkőletételen kiemelte, hogy a beruházásnak fontos szerepe van a közösségépítésben, hiszen ilyen tematikus parkkal még nem rendelkezett Szentlőrinc, de a környező településeken sem találni ehhez hasonló zöldterületet. Kiemelten fontos volt, hogy minden korosztály igényeit kielégítő szabadidőparkot hozzanak létre, ahol nemcsak mozogni lehet, hanem találkozni, valamint kulturális és közösségi események helyszínéül is szolgál majd. Hozzátette ez az ötödik projekt, amit el tudtak indítani Szentlőrincen a közelmúltban.

 

A tér fejlesztése várhatóan 2021. augusztusában zárul, melyet követően a lakosok használatba vehetik a megújult közterületeket.

A projektről bővebb információt a www.szentlorinc.hu  oldalon olvashatnak.




További hírek