Baranya.hu

Könyvben és látványos tárlaton csodálhatók Baranya Kincsei

Könyvbemutatón és nagyszabású kiállításon keltek életre március 14-én a megye kincsei. Elkészült ugyanis az a könyv, amely Baranya természeti és épített értékeiből, hagyományaiból, történeteiből, mesterségeiből nyújt ízelítőt.
Könyvben és látványos tárlaton csodálhatók Baranya Kincsei

A könyv fotóiból született tárlat sem mindennapi, a kiállításon ugyanis néhány fotó életre is kel: egy busó, a mároki lakodalmas menyasszonya például kilépnek a képről, a kötetből. Továbbá a megye gasztronómiai különlegességeiből is ízelítőt kaptak itt a szerdai megnyitó vendégei. A könyvet, a tárlatot alkotó, meghatározó fotókat Juhász Balázs fotóművész készítette.

Így látja az alkotó
– Nagy öröm számomra, hogy két éven át fényképezhettem a szülőhelyemet. Szakmámból adódóan nyitott szemmel járom a világot, sok csodát láttam már, de eddig nem sejtettem, hogy ennyi kincset rejt Baranya. Teljesen magával ragadott, szinte beszippantott ez az újonnan felfedezett világ. Külön öröm számomra, hogy személyes jubileumhoz kapcsolódik ez az esemény, éppen harminc éve választottam a fotográfusi pályát.

Óbányai tüzeskerék-gurítás, a Drávaszögből érkezett Vince-napi hagyomány, amelyet a villányi szőlészek-borászok őriznek, csupán két érdekesség a számtalan helyi hagyomány közül.

A néprajzkutató véleménye
– A könyv erénye, hogy bemutatja az általunk ismert hagyományokat, szokásokat, mint például busójárás, Emmausz-járás, a pécsváradi leányvásár, ugyanakkor rejtett kincseket és rejtett pillanatokat is átélhetünk a képeken keresztül. Ilyen a hosszúhetényi bárányles, amelyet a felkelő nap fényében él át a férfiak csapata a Zengőn. És ilyen áldott pillanat a találkozás Sárdi János kékfestő mesterrel, aki ma már az ég kékjét festi – mondja Burján István néprajzkutató.

A könyv a baranyai gasztronómia színe-javát is felsorakoztatja: a sokác babra, a cigánylecsóra, a gőzgombócra és a stifolderre is rálelhetünk lapozgatás közben. A fotóalbumot a Baranya Megyei Önkormányzat jelentette meg, ennek kapcsán Nagy Csaba megyei elnök így fogalmazott: – Fontosnak tartom, hogy időről időre meghatározzuk, bemutassuk és dokumentáljuk kulturális értékeinket, hagyományainkat, és a mai kor embere számára fogyaszthatóan is bemutassuk ezt a rengeteg kincset. Az a munka, ami a megyei értéktárban elindult, most könyv formájában, más nézőpontból láttatva tovább őrzi ezeket az értékeket. Fontos tudni, hogy itt csak néhány pillanatfelvétel kapott helyet, még ezernyi kincs vár bemutatásra, s bízom abban, hogy ez a munka tovább folytatódhat.

A könyv adatai
A Kincses Baranya fotóalbumba sokezer felvételből 300 fotó kerül be és 200 oldalas könyv született. A 100 m2 területű kiállításon a legszebb fotókat nagyították ki, a szövegek pedig meseszerűen festik alá a képes történetet, miközben legendák, hagyományok elevenednek meg. A rendkívüli tárlat április közepéig várja az érdeklődőket a Széchenyi téri Pécsi Galériában, azt követően pedig országjáró körútra indul.

Öt helyen szüntetik meg az esőzések veszélyeit
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében teszik rendbe a baranyai települések vízelvezetési rendszerét. Nagy Csaba megyei elnök nagyon fontosnak tartja ezt a programot, hiszen az özönvízszerű esőzések többfelé jelentős károkat okoztak az öreg csatornahálózatok miatt.

– A jelenlegi pályázat keretében öt településen sikerül majd a keletkező csapadékvíz-problémák egy részét kezelni. A megyei klímastratégia részletesen foglalkozik a villámárvizekkel és az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal, az ellenük történő felkészüléssel, a védelemmel. A felkészülésnek pedig fontos része ez a megelőzés is – hangsúlyozta az elnök.

Vajszlón több utcában egyáltalán nincs csapadékvíz-elvezető árok. A projekt keretében a kritikus részeken pótolják a hiányzó elvezető csatornákat, átemelő szivattyút építenek be.

Orfűn a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatósága miatt végzik el a zsiliprendszer rekonstrukcióját. A belterületek védelmét is szolgáló, vízvisszatartási célú tározóban egy nem megfelelően működő építmény lényeges elemét cserélik ki. A Pécsi-tó zsiliprendszerének rekonstrukciója az akna elárasztásával történik, búvárok segítségével. Ahogy az időjárás engedi, megkezdik a munkálatokat.

Sásdon korábban a Baranya-csatorna kiöntésekor lakóházak kerültek veszélybe. Ezt a problémát orvosolja a tervezett beavatkozás. A belterületen mélyítik az árkokat, zsiliptolózárat helyeznek el, módosítják a folyásirányt, mélyítik a fenékszintet. A mederszűkületeket okozó műtárgyakat, átereszeket, bejárókat átépítik. Itt már kiírták a kivitelezői közbeszerzést.

Mánfán a Baranya-csatorna medrét kell felújítani csaknem két kilométer hosszúságban, hordalékfogók beépítésével. Itt 190 lakóház és számos közintézmény található, melyek villámárvizek esetén veszélybe kerülhetnek.

Mázán folytatják a csapadékvíz-csatornák felújítását. A település fekvése miatt nagyon gyorsan kell elvezetni a vizet. A vízelvezető árkokat rendbe teszik, a földárkokat kikotorják, és betonba rakott terméskövekkel „bélelik” ki.

Forrás: https://www.bama.hu/pr/konyvben-es-latvanyos-tarlaton-csodalhatok-baranya-kincsei-1283531/




További hírek