Baranya.hu

Elnöki köszöntő

Elnöki köszöntő

Tisztelt Olvasó!

Szerencsés embernek tartom magam, hogy Baranyában élhetek. Magyarország más vidékein és Európa számos országában járva, távolban élő ismerőseim irigykedő szavait hallva látom, hogy megyénk milyen csodálatos természeti változatosságot, gazdagságot mutat. A zselici dombság lankái, a zegzugos utak, a Dráva folyó háborítatlan élővilága, az ormánsági aprófalvak, fakazettás templomok, a mohácsi busójárás mind az itt élők, mind az idelátogatók számára ezernyi csodát rejt.  Mi itt Baranyában úgy mondjuk:  „egy megyében egy egész ország”.

301 településből álló megyénk egyik zászlóshajója az értékmentés. „Kincseinket” úgy szeretnénk felkutatni, megőrizni és bemutatni, hogy az a mai kor embere számára is érthető, élvezhető, befogadható legyen. Ezt a munkát segíti a Baranya Megyei Értéktár, amely folyamatosan bővül a megyei értékekkel. Az értéktárban megtalálható többek között a siklósi vár, ahol a többszáz éves falak rejtik a Perényi, Garai és Batthyány család történetét, és a Tenkes kapitánya legendás kalandjait. A fürdőzésre vágyókat a szigetvári, a harkányi és a siklósi strand várja gyógy- és termálvizes csobbanásra. A természetes vizek kedvelői az orfűi tóba merülhetnek, amely csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. A kirándulók olyan természeti kincsekre lelhetnek, mint a mecseki kirándulóutak, az abaligeti cseppkőbarlang, a Hegyhát, a Zselic, a Dráva érintetlen világa.

A megyei önkormányzat legfontosabb célkitűzése a minél élhetőbb megye megteremtése, élénkülő gazdasággal, egyre több munkahellyel, bővülő lehetőségekkel. Célunk, hogy a fiatalok ne költözzenek el a megyéből. Mindezt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségein keresztül tudjuk elősegíteni, amelynek keretében 38 milliárd forint jut el településeinkre, e forrásból éppúgy jut hivatásforgalmi és turisztikai kerékpárutak építésére, óvodák és bölcsődék megújítására, iparterületek fejlesztésére, mint energetikai fejlesztésekre, vagy a Zöld Város programra.

Honlapunkon mind a fejlesztésekről, mind a baranyai értékekről tájékozódhat. Remélem, Juhász Balázs csodálatos baranyai fotói – amelyeket a közelmúltban megjelent Kincses Baranya könyvben is megtekinthet – arra sarkallják, hogy útra keljen és eljöjjön hozzánk.

 

Madaras Zoltán

elnök