Baranya.hu

Elnöki köszöntő

Elnöki köszöntő

„ Ország gyöngye, aranya,

legszebb megye Baranya”

( Lelátói folklór a II. évezred végéről, III. évezred elejéről)

Változatos tájak, csodálatos természeti és kulturális értékek, színes hagyományok, érdekes programok, nemzetiségi tradíciók – mindezek Baranya megye kincsei.

A Baranya megyei Értéktár Bizottság által összegyűjtött - a továbbiakban folyamatosan bővülő – kincseket mutatjuk be a Kedves Olvasónak, látogatónak és itt élőnek e kiadványban, bízva abban, hogy a jól ismertek mellett, új információkkal segítjük kulturális programok kiválasztásában.

Baranya Magyarország legdélibb megyéje, Északról Tolna, keletről Bács-Kiskun, nyugat-északnyugatról Somogy megye, délről Horvátország határolja. Földrajzilag változatos terület, természetes határa két nagy folyónk a Duna és a Dráva.  A Mecsek a Balatontól délre az egyetlen nagy kiterjedésű hegység, a Villányi-hegységgel együtt flórája egyedi értékekkel bír. Északon a Hegyhát, keleten a Baranyai-dombság, nyugaton a Zselic változatos felszínű dombvidék, igazi pannón táj. Délen, délnyugaton pedig síkság található.

Pécs pedig - megyeszékhelyek közül az országban egyedülálló módon - a megye középpontjában fekszik.

Megyénk épített öröksége és kulturális hagyományvilága is rendkívül gazdag.

A Kincses Baranya –projekttel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen ismerjék meg értékeinket, melyeket őseink hagyományoztak ránk vagy éppen kortársaink hoztak létre.

Kívánjuk vendégeinknek, hogy legyen részük Baranya örömteli felfedezésében, s vigyék hírünket azoknak, akik még nem jártak itt, hogy mihamarabb ők is eljöjjenek.

Megyénk polgárainak pedig azt, hogy a mottóként idézett lelátói rigmus talán elfogult, de nem alaptalan büszkeségével azonosulni tudjanak, s ez az érzés közös cselekvő lokálpatriotizmusban is megmutatkozzon.