Baranya.hu

RED FAITH

RED FAITH

A RED FAITH elnevezésű (Restoring Ecological Diversity of Forests with Airbone Imaging Technologies), HUHR/1601/2.2.1/0004 azonosító számú Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott, és támogatást nyert projekt megvalósításában a Baranya Megyei Önkormányzat vezető partnerként vesz részt.

 

A „RED-FAITH” projekt alapvető célja a határtérség erdészeteinek támogatása a Natura 2000 területeken és egyéb sérülékeny természeti térségekben található erdők növény- és állatállományának felmérésében, a környezet zavarásának minimalizálásával, nagyobb térségek hatékony, komplex felmérésével. A projekt felméri a jelenleg elérhető légi felvételi és képalkotási eljárások (LiDAR, multispektrális, hiperspektrális) hatékonyságát és határon átnyúló akcióterv keretében meghatározza a projektben részt vevő erdészetek által a jövőben alkalmazandó módszereket. A légi felvételes felmérés lehetővé teszi a növényzet fajtaösszetételének vizsgálatát, inváziós fajok kiszűrését, a domborzati viszonyok felmérését, a növényzet betegségeinek korai stádiumban történő észlelését, jégkárok felmérését, valamint ismeretterjesztő anyag összeállítását szakemberek és a természeti értékeket megismerni kívánó fiatal korosztályok részére. A felmérések eredményeit a partnerek szakmai és iskolai oktatások során mutatják be, valamint pilot akció keretében meghatározott területre vonatkozóan élőhely fejlesztés valósul meg.

 

A projektben a Baranya Megyei Önkormányzat, mint vezető partner 2017. november 10-én írta alá a Támogatási Szerződést. Ezt megelőzően a Partnerségi Megállapodás 2017. augusztus 17. napján került aláírásra a projektben résztvevő partnerek által. A projekt megvalósítási időszaka 2017. október 1. napján kezdődött.

 

 

Projekt partnerek:

Baranya Megyei Önkormányzat

Mecsekerdő Zrt.

Hrvatske šume društvo s ograničenom odgovornošću (Eszék, Horvátország)  

Fakultet Za Odgojne I Obrazovne Znanosti (Eszék, Horvátország)

 

Projekt megvalósítási időtartama: 20 hónap (projekt megvalósítás kezdete: 2017.10.01)

 

A projekt teljes költségvetése 485.401,94 EUR. A projekt 85%-os ERFA támogatással valósul meg.