Baranya.hu

A Bólyi Kastélypark megújítása és új üzletház építése

250 000 000 Ft TOP PLUSZ-Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00004


Széchenyi Plusz+ Logó

A kedvezményezett neve: Bóly Város Önkormányzat

A projekt címe: A Bólyi Kastélypark megújítása és új üzletház építése

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00004

Szerződött támogatás összege: 250 000 000 Ft

Projekt tervezett kezdete: 2022.06.01.

Projekt várható befejezése: 2024.05.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A 2014-20-as időszakban pályázati források bevonásával a város megkezdte a 11 hektár nagyságú, helyi jelentőségű természetvédelmi területnek, a Montenuovo kastélyparknak a rehabilitációját. Többek között elkészült egy új játszótér, utcabútorokat helyeztek ki, részben megújult zöldfelület. A település folytatná a park újjáélesztését, melynek szükségét a 2021. év végén készített igényfelmérés szerint a lakosság is támogatja.

A 11 hektár nagyságú kastélypark a település életében meghatározó szerepet tölt be, azonban közpark jellegét nem megfelelően látja el, leginkább többirányú átközlekedésre használják. Adottságai alapján sokoldalú – pihenő, játszó, sport, ismeretterjesztő funkciót – is betölthetne, sőt műemléki védettségű kastélyhoz is méltó környezetű turisztikai látványosság is lehet.

A megváltozott parkhasználatok, az új területi lehatárolások és funkciók, valamint az időközben kialakult fő átközlekedési irányok miatt a park jelenlegi szerkezete nem tükrözi a tájképi parkokra jellemző hajdani térszerkezetet. A meglévő faállomány szerkezetét tekintve jellegtelen, hiányoznak belőle a tagoló elemek, az átlátásokat biztosító tisztások, tengelyek. A zárt és összefüggő árnyékot adó lombkoronaszint a park majdnem teljes területén 90%-os borítottságot eredményez.

A kastélypark térszerkezetének és faállomány összetételének rekonstrukciója érdekében ezért egyes növények (pl. elöregedett fák, invazív fajok) eltávolítása, mások ápolása és kezelése szükséges. A növényállomány megújításával párhuzamosan sor kerül a parkban található futókör felújítására.

A beavatkozás (zöldfelület megújítás) célcsoportja Bóly város lakossága, azon belül elsődlegesen az aktív kikapcsolódást kereső fiatalok és középkorúak, valamint az egészségtudatos szeniorok.

Az itt lakók kényelme érdekében a város évek óta tervezi egy új, korszerű üzlet kialakítása, ami település határában, könnyen megközelíthető helyen fekszik, ezáltal tehermentesíti a városközpontot a gépkocsiforgalomtól.

A bólyi járás élelmiszerkereskedelmi egységek szempontjából gyengén kiszolgált terület.  Egy széles termék palettával rendelkező „szupermarket” jellegű üzletház nem csak Bóly városa, de a környező települések magasabb szintű kiszolgálásához fontos lenne. Szupermarket áruház legközelebb Mohácson, illetve Villányban telepedett meg.

Az igényfelmérésekre is támaszkodva az újonnan létesítendő szupermarket élelmiszerüzlet, üzleti célú, élelmiszer és vegyes árucikk termékek kiskereskedelmi értékesítése céljából kerül kialakításra. A beruházó Bóly Város Önkormányzat célja, hogy a beruházás megvalósulása esetén Bóly, és egyúttal a kistérségi környék területének élelmiszer- és vegyes árucikk-ellátottsága javuljon, az ott élők minél kedvezőbb árakon és minél kényelmesebben tudjanak vásárolni.

Bóly főutcáján a Rákóczi Ferenc utcában a településközponthoz közel, az iskola szomszédságában található jelenleg egy nagyobb élelmiszerüzlet, azonban kínálatában, színvonalában jelentősen elmarad a nagyobb városokban működő üzletláncoktól. Az elavult épületet bontásra ítélte a városvezetés és a helyén – az iskola mellett – új sportcsarnok építését tervezi.

Az elbontásra ítélt üzlet kiváltására épülő, de ugyanakkor jóval modernebb épületnek olyan helyszínt kerestünk, ahol a közlekedési és közmű infrastruktúra rendelkezésre áll, annak működési rendszerébe illeszthető, a külső közlekedési kapcsolataiban minimális változtatást (útcsatlakozás átépítése) igényel. Szempont volt, hogy városközpont gépjármű terhelését csökkentsük, ugyanakkor az árufeltöltést végző tehergépjárművek az 5701 sz. közútról közvetlenül be tudjanak hajtani az üzlethez, továbbá a gépjárművel, a gyalogosan, illetve a kerékpárral közlekedő lakosság is könnyen megközelíthesseA beavatkozás (üzletház) célcsoportja a Bólyban és vonzáskörzetében élő olyan vásárlók, akik a megfelelő kínálat hiányában bevásárlásaikat a megyeszékhelyen, vagy közepes méretű városokban intézik.

 

 


Vissza


További projektjeink

Közösségi, sportolási infrastruktúra fejlesztése Gödrén

Projekt megvalósításának összege:

80 000 000 Ft TOP PLUSZ-Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00006

Kulturális épületek felújítása Geresdlakon

Projekt megvalósításának összege:

195 841 285 Ft TOP PLUSZ-Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00026

Bicsérd Községi infrastruktúra fejlesztése

Projekt megvalósításának összege:

100 000 000 Ft TOP PLUSZ-Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00045