Baranya.hu

Megyei elismerést vett át a szigetvári táncművészeti iskola alapítója – Kapronczai József elnöki különdíjat kapott

Kapronczai József tánctanár, a Szigo Kulturális TáncSport Egyesület alapítója, a Táncművészetért Alapítvány elnöke, több évtizedes táncpedagógusi és közösségépítő munkájáért érdemelte ki a Baranya Megyei Önkormányzat Elnöke különdíját. Az elismerést Madaras Zoltán megyei elnök a Standard Táncok Formációs Világbajnokságán adta át, Pécsett a Lauber Dezső Sporcsarnokban.
Megyei elismerést vett át a szigetvári táncművészeti iskola alapítója – Kapronczai József elnöki különdíjat kapott

Kapronczai József tánctanár, a Szigo Kulturális TáncSport Egyesület alapítója, a Táncművészetért Alapítvány elnöke, 1945 április 8-án született, Szigetváron.

 

Életét meghatározta, hogy pécsi diákévei alatt megismerkedett a társastánc műfajával, amelyben kiemelkedően tehetségesnek bizonyult. Zenei érzéke, kitartása, mozgáskultúrája adott volt ehhez a művészethez és sportághoz. Országos versenyeken bizonyította tudását. A 60-as években a Savaria Nemzetközi Táncversenyeken sikeresen szerepeltek, illetve partnernőjével többször Országos Bajnoki címet is nyertek.

A munkája mellett később sem szakadt el ettől a sporttól. Művelődési házak, iskolák felkérésére, különböző közösségekben adta tovább tudását és a tánc szeretetét.

Szigetváron is felkérték, hogy vezessen táncszakkört, szervezzen tánciskolát.

Tánctanárként is szeretett volna megfelelni, ezért elvégezte a Népművelési Intézet tánctanári képzését.

Ezzel a képesítéssel már a versenytánc mozgalomba is bekapcsolódhatott szigetvári tanítványaival.

Szigetváron 1986-ban az országban az elsők között megalapította versenytánc egyesületét, Szigo Társastánc klub néven.

Kapronczai József szorgalmának, kitartásának, táncszeretetének, elhivatottságának köszönhetően, ez a táncklub, egyesületi formában azóta is létezik és Szigetvár városának meghatározó kulturális és közösségi tényezőjévé vált.

Azóta nemcsak Szigetvár környékén, hanem országosan is ismertté vált a Kapronczai név és a Szigo Táncsport Egyesület.

A Magyar Táncsport Szakszövetség rangsorában, a közel 100 táncegyesület közül, a Szigo KTSE az elért eredmények alapján évek óta az első 5 helyezett között van.




További hírek