Baranya.hu

A Dunai régió elkötelezett a fenntartható mobilitás mellett a turizmus területén

A Baranya Megyei Önkormányzat részt vett a „Transdanube.Pearls” Uniós projekt Projektindító Konferenciáján
A Dunai régió elkötelezett a fenntartható mobilitás mellett a turizmus területén

15 szervezet 9 Duna-menti európai országból szorgalmazza a turisztikai desztinációk hálózatának („Duna gyöngyei”) fejlesztését, hogy a látogatóknak és a lakosoknak lehetőséget adjanak az utazásra, és a Dunai régió felfedezésére fenntartható közlekedési eszközökkel.

2017. március 1-jén több, mint 100 résztvevő, minisztériumok képviselői, nemzetközi és regionális szervezetek, valamint önkormányzatok jelentek meg a „Transdanube.Pearls” Uniós projekt Projektindító Konferenciáján, Belgrádban. A konferenciát a Kelet-Szerbiai Regionális Fejlesztési Ügynökség (RARIS) rendezte meg és a Szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium támogatta. Az eseményt egy kétnapos partnertalálkozó előzte meg, ahol a 9 ország 15 finanszírozó projekt partnere megvitatta a közelgő közös tevékenységeket, amelyek erősíthetik a fenntartható mobilitást és a turizmust a Duna mentén a lakosság és a turisták számára.

Az előző Uniós támogatással megvalósuló „Transdanube” projekt sikeres együttműködése alapján - amely a korábbi Dél-kelet Európai Programban és az Ausztriai Környezetvédelmi Ügynökség vezetése mellett valósult meg - az új „Transdanube.Pearls” projekt partnerei hangsúlyozzák olyan fenntartható mobilitási megoldások és turisztikai szolgáltatások szükségességét, amelyek a környezetbarát közlekedési formákra támaszkodnak, mint a vonat, helyközi buszjáratok, hajó, vagy kerékpáros közlekedés. Ennek okán a „Duna gyöngyei” turisztikai célpontok hálózata („Transdanube.Pearls”) elkötelezett amellett, hogy fenntartható mobilitás fejlődni fog a turizmus területén, azzal a céllal, hogy a mobilitás javul a turisztikai desztinációkban és a desztinációk között és csökken a személyautókkal való közlekedés szükségessége. Ezzel egy egyedülálló értékesítési javaslat jön létre a résztvevő turisztikai állomások számára, növelve a teljes Dunai régió vonzerejét, és mindenek felett csökkentve a környezetre irányuló negatív hatást. Az Európai Unió által támogatott projekt két és fél évig fog tartani, és az Interreg - Duna Transznacionális Program társfinanszírozásában valósul meg, teljes költségvetését tekintve 2,9 millió Euróból. A „Transdanube.Pearls” projekt egy szoros együttműködést hoz létre, a 15 finanszírozó projekt partnerből és 24 társult, stratégiai partnerből álló konzorciumot, ide értve minisztériumokat, regionális és nemzeti fejlesztési ügynökségeket, városokat, régiókat, civil és non-profit szervezeteket valamint turisztikai vagy közlekedési társulásokat. A Projektindító Konferencia Belgrádban zajlott, a „THE PEP – Partnerség a kerékpározásban” workshoppal együtt. Ahogy azt Günther Lichtblau, az Ausztriai Környezetvédelmi Ügynökség Mobilitási és Zajszennyezési Osztályának vezetője is kiemelte, a közös vízió és az együttes fellépés olyan kihívások kezelését célozza, mint a közlekedés környezetre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése, illetve a Duna-menti turizmus fenntartható mobilitásának megvalósítása. Hozzátette, hogy kiemelten fontos a Dunai régió „Európai márkává fejlesztése”. Ennek első lépéseként az új projekt partnerek és érdekeltek ünnepélyesen aláírták a „Közös jövőkép a fenntartható mobilitásért a turizmusban” című dokumentumot, mely közös vízió a korábbi „Trandanube” projekt során került megfogalmazásra. Továbbá bemutatásra és megvitatásra kerültek jó gyakorlatok a mobilitási és turisztikai szektorból, mint például az „Alpine.Pearls” sikertörténete, a „Mobility Information Center Burgenland” eredményei, vagy a kerékpáros turizmus pozitív hatásai a helyi és regionális gazdaságra.

A „Transdanube.Pearls” projekt ideje alatt minden kijelölt turisztikai célpont elősegíti a fenntartható közlekedést, olyan átfogó intézkedéseken keresztül, mint a mobilitási menedzserek képzése, a mobilitási információs központok kialakítása, a meghatározott kapacitásépítési intézkedések kidolgozása a helyi és regionális érdekeltek részére, és a turisztikai és közlekedési információ szolgáltatás javítása a helyi lakosok és a térségbe érkező turisták számára. Ezt kiegészítve, kísérleti tevékenységek fognak megvalósulni a kerékpár kölcsönzés, a kerékpár szállítás, a parkolási rendszerek, illetve a kerékpárutak kapcsán, a Duna menti fenntartható közlekedés elősegítésére. 2017. év nyarán a közlekedési és turisztikai szektor szakértői 21 napon keresztül utaznak majd a Duna mentén, kizárólag fenntartható közlekedési eszközöket használva. Ez az út értékes alapadatokat fog biztosítani a lényeges turisztikai helyszínek érdekeltségéről, az odajutás lehetőségeiről fenntartható közlekedési szolgáltatások segítségével és a közlekedési információk elérhetőségéről, megközelíthetőségéről a „Duna gyöngyei” turisztikai célpontok hálózati pontjaiban és azok között.




További hírek