Baranya.hu

24 órás filmmaraton a Kincses Baranya népszerűsítéséért

A Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara 24 órás filmkészítő maratont hirdet Baranya értékeinek népszerűsítéséért.
24 órás filmmaraton a Kincses Baranya népszerűsítéséért

A fiatalabb generációk már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőttek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával. Szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, videó készítést. A felmérések szerint naponta száz percet töltünk az interneten rövidfilmek nézegetésével, soha nem volt még ennyire népszerű a rövidfilm készítés, mint napjainkban.

 

A „Baranya FilmMaraton” filmkészítő verseny célja, hogy a fiatal generációk tagjai megismerjék, rövid videókban megörökítsék, másokkal megismertessék és továbbadják a Baranya megye területén található szellemi, kulturális és természeti értékeket.

 

A verseny fővédnöke Dr. Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, a filmmaraton célja, hogy több figyelmet kapjon Baranya, erősödjön a megye pozíciója és megtartó ereje. A megyei elnök felidézte, Baranya megye értékekben gazdag területe az országnak, a történelmi örökség mellett bővelkedik természeti kincsekben is. Ezek megőrzésére és bemutatására hozták létre a megyei értéktárat, mely jó alapul szolgálhat a kisfilmek elkészítéséhez, de azt reméljük, hogy a filmekkel feledésbe merült értékek is a felszínre kerülnek majd, tette hozzá a megyei elnök.

 

A verseny védnöke Prof. Dr. habil Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja a sajtótájékoztatón kiemelte, a program a „Forgass a Földért” nemzetközi filmmaratonra épül, melyet a Kar karolt fel. Szécsi Gábor elmondta az a tapasztalatuk, hogy a fiatal generáció jól érti a képi nyelv logikáját és érzékeny a lokális problémák iránt. A Kar célja a tehetséggondozás, így a legjobb filmek alkotóit az Egyetem menedzselni fogja a későbbiekben, hangsúlyozta a dékán.   

 

A jelentkezőknek 24 óra áll majd rendelkezésükre, hogy feldolgozzanak egy-egy témát. A verseny 2022. június 11-12.-én zajlik.

 

A legjobb videót készítő pályázó 500.000 Ft pénzjutalomban részesül, emellett tárgyi nyereményeket és okleveleket is átadnak.

 

A verseny hivatalos weboldala: www.baranyafilmmaraton.hu, ahol minden hasznos információ megtalálható.

 

                                              

 

 

 




További hírek