Baranya.hu

Első lépések Villányban az ökotudatos város kialakításához

Villány Város Önkormányzata 240 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a város zöldebbé, élhetőbbé válásának fejlesztésére. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-2.1.2-16 kódszámú „Zöld város kialakítása” c. pályázati kiírás keretében kerül támogatásra.

A projekt célja a projektbe bevont városi területek funkcióinak minőségi javítása és új funkciókkal való növelése a városi környezet fenntarthatóságának, és versenyképességének növelése érdekében.

A projekt keretében a Baross Gábor utca, az Eislinger tér és az iskola előtti tér kerül megújításra. A Rendezvénytér családbarát funkciókkal bővül, valamint egy kerékpár kölcsönző és szerviz pont, és a sportpálya melletti területen egy városi parkerdő, tanösvény kerül kialakításra. Emellett megújul a Városi Művelődési Ház, illetve a könyvtár épülete, az ingatlan energetikai korszerűsítésre kerül.

Villány turisztikai szempontból az egyik legjelentősebb város a megyében - mondta Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. 2019-ben csaknem 350 ezer vendégéjszakát töltöttek el a borvidéken. Az induló beruházás kapcsán az elnök kiemelte, a most záruló uniós ciklusban csaknem 4,5 milliárd forintból 12 helyszínen újulnak meg zöldfelületek, közösségi terek. Villány mellett Szentlőrincen, Sellyén, Sásdon és Pécsváradon is zajlanak zöldítő beruházások, családbarát funkciókat ellátó közösségi terek, parkok megújítását célzó kivitelezések. Ezek a fejlesztések amellett, hogy szolgálják a településeken élőket, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy még vonzóbbá tegyük a megyét az ide látogató turisták előtt is, tette hozzá a megyei elnök.    

A sikeres közbeszerzési eljárás lezárását követően, a vállalkozási szerződés aláírásával és a munkaterület átadásával megkezdődött a kivitelezési munka, mely várhatóan őszre elkészül.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 




További hírek