Baranya.hu

2,2 milliárdból újulnak meg a piacok Baranya megyében - az új vidékfejlesztési ciklusban pedig újabb történelmi esély nyílik a magyar agrárium, ezzel együtt pedig a baranyai gazdák előtt

2021 és 2027 között a korábbi időszakban nyújtott támogatás háromszorosát, 4265 milliárd forintos keretet biztosít a kormányzat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére - erről beszélt Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára pécsi látogatása során.
2,2 milliárdból újulnak meg a piacok Baranya megyében - az új vidékfejlesztési ciklusban pedig újabb történelmi esély nyílik a magyar agrárium, ezzel együtt pedig a baranyai gazdák előtt

Országjáró programjának részeként a helyettes államtitkár Baranya megyében helyi termelőkkel, vállalatok vezetőivel, a Pécsi Tudományegyetem kancellárával, a Baranya Megyei Önkormányzat elnökével, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökével tárgyalt. Bencsik Dávid elmondta célja, hogy új lendületet adjon a magyar agrárexport számára. „Az Agrárminisztérium részéről célunk, hogy a történelmi jelentőségű támogatási forrásokhoz történelmi jelentőségű agrárexport eredményeket is tudjunk társítani”. – mondta a helyettes államtitkár.

Őri László kiemelte, 2,2 milliárd forintból 9 helyszínen indultak el piacfejlesztések a megyében. Öt helyszínen pedig már be is fejeződtek a kivitelezési munkák, így Komlón, Szászváron, Mohácson és Harkányban is.

„Ezek a fejlesztések új lehetőséget teremtenek a baranyai termelőknek, hiszen nem kell kereskedőkön keresztül eladniuk az áruikat. A helyben termelt, egészséges élelmiszert közvetlenül tudják értékesíteni.  Arra törekszünk, hogy a most induló nagy fejlesztési időszakban is kiemelt szempont legyen a helyi piacok felújítása, építése.” - tette hozzá a megyei elnök.

Őri László emlékeztetett arra, hogy a Páva Zsolt városvezetése alatt elindult pécsi vásárcsarnok tervezése és építése során az akkori városvezetés kiemelt figyelmet szentelt a helyi termelőkre, őstermelőkre, hogy ők külön helyszínen, kedvezményes feltételek mellett tudják portékájukat árulni. A megyei elnök elmondta, bízik abban, hogy a jelenlegi városvezetés is fontosnak tartja majd, hogy minél több baranyai termelő kaphasson helyet az új vásárcsarnokban, hiszen látszik, mennyire felértékelődött a helyben megtermelt, egészséges élelmiszer a pandémia alatt.

Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, teljes mértékben megpróbálják a baranyai gazdák kihasználni a vidékfejlesztési program nyújtotta lehetőségeket. A megyei elnök beszámolt arról, hogy jelentősen emelkedett a támogatások mértéke több területen is.

Kertészeti üzemek támogatására például a korábban tervezett 30 milliárd helyett 68 milliárd forint áll rendelkezésre, mezőgazdasági kisüzemek támogatására pedig, a korábban előirányzott 2,5 milliárdos keretet 32,5 milliárdra emelt fel a kormányzat, ebből pedig 7500 kistermelő részesülhet.




További hírek