Baranya.hu

Megkezdődhetnek Szentlőrincen a Liszt Ferenc úti óvoda felújítási és bővítési munkái

394,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Szentlőrinc Város Önkormányzata és konzorciumi partnere a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-1.4.1-16-BA1-2017-00010 azonosítószámú, az „Szentlőrinci Liszt Ferenc úti óvoda felújítása, bővítése” című projekt megvalósítására. A beruházáshoz további 846 731 forint saját forrást biztosított Szentlőrinc városa.
Megkezdődhetnek Szentlőrincen a Liszt Ferenc úti óvoda felújítási és bővítési munkái

A projekt fő célként határozza meg a Szentlőrinci Kistérségi Többcélú Önkormányzati Társulás által fenntartott Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Szentlőrinci intézményében megteremtendő gyermekjóléti alapellátásához (bölcsőde), valamint az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítását és a szolgáltatás színvonalának emelését. Az intézmény bővítése szükséges, mivel sem a bölcsődei, sem az óvodai férőhelyek nem elegendők.

A fejlesztés során megvalósul az intézmény székhelyének kapacitásbővítése, a Liszt Ferenc úti épület, átalakítása és felújítása, valamint déli irányban a bővítése. Az épületben kialakításra kerülnek szocializációt, mozgásfejlesztést, fejlesztést segítő helyiségek, szabadidős programoknak lehetőséget biztosító terek, valamint orvosi szoba is.

A projekt során a játszó udvar felújítása, gyermek pancsoló, vízpermetező kialakítása, parkolóférőhely fejlesztése és a bölcsőde tekintetében annak alapfeladatain túli szolgáltatás biztosítása valósul meg. Eszközbeszerzés révén bútorok és egyéb berendezési tárgyak, eszközök kerülnek beszerzésre.

A fejlesztés során kapacitásbővítés valósul meg a bölcsődei szolgáltatás tekintetében, így a jelenlegi 10 db férőhely 18 db férőhellyel bővül, tehát összesen 28 db férőhely áll majd rendelkezésre a Szentlőrincen élő, kisgyermekes családok számára.

Az óvoda- és bölcsődefejlesztés szimbolikus elindításaként 2021. február 12. napon letették az időkapszulát. A kivitelező a munkaterületet a mai napon vette át a várostól.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő hozzátette: A projekt elsődleges célja a teljes körű bővítés, átalakítás mellett a családok segítése és a fiatalok helyben tartása; a szentlőrinci és a kistérségi gyermekek számára a bölcsődei és az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása, valamint a szolgáltatás színvonalának emelése. Az első igazi élmények maradandók a kisgyermekek számára. A Magyar Kormány kiegészítő támogatásának köszönhetően hamarosan birtokba vehetik az óvodás és bölcsődés korú gyermekek, valamint az óvodapedagógusok a Liszt ovi épületét.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként örömét fejezte ki, hogy Szentlőrincen is folytatódik a családbarát Magyarországot és vidékfejlesztést célul kitűző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a nagyszabású bölcsőde-és óvodafejlesztési program, amelynek részeként a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban összesen 31 megyei projekt részesült 6,6 milliárd Ft támogatásban. Gyermekeink, unokáink jelentik a jövőt hazánk számára. Így kiemelten fontos, hogy fiataljaink az otthonok óvó falai közül kikerülve olyan környezetben nevelkedjenek, mely testi, szellemi fejlődésük számára a legoptimálisabb, mondta az induló beruházás kapcsán Őri László.

A munkák várhatóan 2021 év végén zárulnak.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a TOP-1.4.1-16 A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével  tárgyú felhívás finanszírozásában.




További hírek