Baranya.hu

Operatív törzs: a szórakozóhelyeken és a vendéglátásban is kötelező lesz a maszkhasználat

A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Operatív törzs: a szórakozóhelyeken és a vendéglátásban is kötelező lesz a maszkhasználat

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 29.)

https://www.youtube.com/watch?v=ijW4c2p0cao&feature=emb_title

 

Kiss Róbert alezredes elmondta: az új szabályok november 2-ától, hétfőtől lépnek életbe.
    A szigorítás értelmében a szórakozóhelyen, vendéglátóüzletekben, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni - emelte ki.
    Hozzátette: a hatályos jogszabályok szerint jelenleg kötelező a maszk viselése tömegközlekedési eszközön kereskedelmi üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, a gyűléseken és a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélszolgálati irodákban is.
    Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását - jelezte.
    Elmondta: a rendőrség a szórakozóhelyekre, a vendéglátóhelyekre és a sportrendezvényekre kiterjesztett maszkhasználati kötelezettséget saját hatáskörben ellenőrizheti, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratására.
    A rendőrség idén is készül a mindenszentek ünnepével és a halottak napjával kapcsolatos feladatok végrehajtására - mondta Kiss Róbert. A közbiztonságért és a közlekedésbiztonságért felelősséget vállaló szervezetekkel együtt fognak szolgálatot ellátni, mivel várhatóan megnövekszik a forgalom és csökkenteni akarják a balesetveszélyt. Céljuk az is, hogy ne legyenek a megemlékezések nyugalmát veszélyeztető cselekmények, továbbá fenn tudják tartani a temetők, közterületek, nyilvános helyek közrendjét és közbiztonságát - közölte.
    A koronavírus-járványra tekintettel mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.
    Kiss Róbert ismertette: szerdán 69 esetben jártak el a rendőrök a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben. Ebből 16 esetben azért, mert a tömegközlekedésben nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Többségüket - 14 embert - figyelmeztetésben részesítettek, két ember ellen azonban szabálysértési feljelentést tettek.
    A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken szerdán 53 intézkedésre volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt, 26 embert figyelmeztettek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki és 14 feljelentést tettek - mondta.
    Beszámolt arról is, hogy a szeptember második felében életbe lépett védelmi intézkedések szabályait be nem tartókkal szemben eddig 2119 alkalommal intézkedtek, a szabályszegők többségénél, 1776 esetben a legenyhébb szankciót, a figyelmeztetést alkalmazták.
    Az alezredes kitért arra: ugyancsak ellenőrizték szerdán azokat, akik azzal a céllal léptek be a határon, hogy átutazzanak Magyarországon. Az erre vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 39 intézkedésre volt szükség, 38 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy esetben pedig figyelmeztették a szabályszegőt.
    A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 11 823 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt napon 3669 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 508-at a határátkelőknél. Jelenleg 25 585-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1193-an vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.
    A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépő oldalon Röszkénél négyórás a várakozás, személyforgalomban, ugyancsak a belépő oldalon pedig Beregsuránynál kell kétórás várakozással számolni.
 

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/operativ-torzs-szorakozohelyeken-es-vendeglatasban-kotelezo-lesz-maszkhasznalat




További hírek