Baranya.hu

IDEMÉZZ - a hazai és a baranyai mézet népszerűsítették

A mézfogyasztást népszerűsítették a baranyai megyeszékhelyen. A promóciót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Kormányhivatal szervezte.
IDEMÉZZ  - a hazai és a baranyai mézet népszerűsítették

Az eseményen tartott sajtótájékoztatón Rittlinger József, a NAK megyei elnöke elmondta, hogy Magyarország méhészeti nagyhatalomnak számít, hiszen a világ mézkereskedelméből mintegy 5 százalékkal részesedik. A szakemberek azonban akkor lennének igazán elégedettek, ha a belföldi fogyasztás is tovább növekedne, ezt pedig számos közösségi rendezvényen népszerűsítik.

dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a tájékoztatón elmondta: az európai mézforgalom mintegy 10-12 százalékát a magyar mézek teszik ki, és igaz ez Baranyára is, hiszen a megyében több mint 800 termelő készít jó minőségű és egészséges mézet.

  • A mi feladatunk az, hogy népszerűsítsük a hazai méz fogyasztását, elsősorban a nagyobb városokban élők figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy tudatosan vásároljanak, hogy keressék a termelői piacokon a biztosan helyi előállítású és kiváló minőségű mézet. Ezt a célt szolgálja a mai promóció is, azt szeretnénk, hogy a gyermekekhez is egészséges termékek kerüljenek, ezért szorgalmazzuk azt is, hogy a közétkeztetésbe is minél nagyobb arányba kerüljenek be helyben megtermelt gyümölcsök, zöldségek és méz is.

A kóstoltatáson elhangzott: a magyar méz kiváló minőségű, szigorú szabályok rögzítik az előállítását. Aki a boltban, piacon hazai termelők mézét vásárolja, az biztos lehet abban, hogy ízletes és teljes értékű élelmiszert visz haza a családjának. Emellett támogatja a hazai méhészeket.

 




További hírek