Baranya.hu

Baranya Üzleti Fórum

Innovatív üzleti fórumot szervezett a Baranya Megyei Önkormányzat. A rendezvény a horvátországi és Bosznia-hercegovinai üzleti lehetőségek iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára nyújtott kapcsolatteremtési lehetőséget. Többek között az építőipar, a gépipar, a mezőgazdaság, az IT szektor, az élelmiszeripar területén működő kis- és nagyvállalkozásokat szólították meg.
Baranya Üzleti Fórum

Baranya megye kiemelt fontosságú célként kezeli a megye és a régió gazdasági fejlődésének elősegítését, a befektetési lehetőségek feltárását, a vállalkozások támogatását, a foglalkoztatottság növelését. E törekvéseknek megfelelően, a kormányzati szándékkal összhangban kezdeményezte a Baranya Megyei Önkormányzat külkapcsolati rendszerét is felhasználva olyan üzleti fórum megvalósítását, amely lehetőséget teremt arra, hogy a régió gazdasági szereplői a piaci és munkaerő piaci igényeknek megfelelő megoldásokat találjanak a határokon átívelő együttműködések révén. A háromoldalú üzleti fórumot a helyi kereskedelmi és iparkamarákkal, valamint a diplomáciai képviseletekkel együttműködve szervezték Pécsett. 

 

  • Korábban a mi vállalkozóink kevéssé nyitottak Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé. Az elmúlt másfél-két évben megváltoztak a gazdasági körülmények, egyre több szakképzett emberre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre, és ez gátolhatja a fejlődést. Az előrelátó cégek fejlesztenek, gépesítenek, részt vesznek a szakmunkásképzésben, alvállalkozókat keresnek, mondhatnám úgy is, hogy alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez – emelte ki Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. A megye abban tud segíteni, ahogy azt a programomban is megígértem, hogy a vállalkozások támogatásával és a befektetés-ösztönzéssel foglalkozunk. Ezt készítettük elő az előző időszakban, szorosabb kapcsolatot alakítottunk ki a horvátországi megyékkel, a Bosznia-hercegovinai Neretva-Hercegovina kantonnal együttműködési megállapodást írtunk alá.  Azt kértük határon túli partnereinktől, hogy a tavalyi szimbolikus határnyitást követően most fizikailag is tegyük ezt meg. A horvátországi megyék első számú vezetői arról számoltak be, hogy a határ két oldalán nincs kapcsolat, habár itt élünk egymás mellett. Eljött az idő, hogy a vállalkozók is nyissanak egymás felé. A kormányzati szándékkal összhangban keressük és megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyek előrelendítik az együttműködést. Újraindult az Eszék-Pécs vonatközlekedés, és a Pannon ETT keretében a két megyeszékhely között elektromos autóbusz közlekedés elindításán dolgozunk. Azon dolgozunk, hogy legyen olyan, a Bee2Be mézes projekthez hasonló nemzetközi pályázat, amellyel a kis- és őstermelőket tudjuk segíteni. Hiszek az összefogás erejében, és hogy rengeteg lehetőségünk van az együttműködésre – fogalmazott Madaras Zoltán.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy a partner- és testvérvárosi kapcsolatok a diplomácia és a protokoll szintjén túlmutató aktív, gazdaságot mozgató tényezővé váljanak. A horvát nagykövetséggel egyeztetve élő és működő gazdasági kapcsolatokat remélnek. Idén számos alkalommal szerveznek közös sporteseményeket, lesz súlyemelés, boksz és terepfutás is.

  • 8 év alatt több mint 800.000 új munkahely jött létre, és a bérek folyamatosan 10% fölötti mértékben emelkedtek, ami nem csökkentette a versenyképességünket, mivel egyedülálló módon a munkaadói, munkavállalói és a kormányoldal egy közös paktumot kötött, melynek keretében 6 év alatt folyamatosan csökkentjük a munkabért terhelő járulékok szintjét – mondta el Bánki Erik országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke.  Az utóbbi 5 évben már olyan növekedési pályán van Magyarország gazdasága, hogy az Európai Unió átlagának több, mint kétszeresét tudjuk teljesíteni növekedésben, és 2018 utolsó negyedévében már az 5%-ot is elérte a növekedés. Bár 2010-ben a csőd szélén álló gazdaságot vettünk át, mégis hittünk benne, hogy közös erővel, összefogással képesek vagyunk egy sikeres gazdasági modellt felépíteni, és az eredmények nem is maradtak el. Ezért különösen örülök, hogy ilyen színvonalas bosnyák-horvát-magyar gazdasági fórum jött létre Pécsett – hangsúlyozta Bánki Erik.

Nevenko Herceg, a Hercegovina-Neretva kanton elnöke kifejezte, hogy több okból is nagyon örül ennek a találkozónak.

  • Baranya és Hercegovina-Neretva kanton között a közelmúltban jött létre testvérmegyei szerződés, ennek köszönhetően vagyunk ma itt. Számos gazdasági szakembert, vállalkozót hoztunk, borászokat, fémipari, és faipari klaszterek képviselőit, valamint a Mostari Egyetem szakembereit, és a foglalkoztatási központ vezetőjét. Szeretnénk a tapasztalatainkat átadni és mi is átvenni az ittenieket. 2024-ben Mostar Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, a pécsi tapasztalatok pedig aranyat érnek számunkra. Bízom benne, hogy magyar, Bosznia-hercegovinai és horvát partnereinkkel számos üzleti együttműködést tudunk elindítani.

A Convoy Truck Shop öt magyarországi boltjában, Pécsen, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Budapesten forgalmaz felszereléseket és rakományrögzítőket kamionokhoz, személyautókhoz és mezőgazdasági gépekhez. A vállalkozást Turcsi Péter Zsolt, a cég ügyvezetője képviselte a fórumon.

– Vannak már kiváló partnerkapcsolataink Közép- és Kelet-Európában, viszont déli szomszédainkkal egyelőre kevés gazdasági kapcsolatunk van, ezért ezt szeretnénk erősíteni a fórum keretein belül. Úgy gondolom, hogy a fórum nagyszerű lehetőség új partnerkapcsolatok létesítésére és a régiónk gazdaságának erősítésére. – mondta el Turcsi Péter Zsolt.

Mladen Andrlić horvát nagykövet elmondta, hogy a mai üzleti fórum kettős koncepció révén jött létre, fentről lefelé és alulról felfelé irányuló kezdeményezés együttes eredménye.

– Az országok és a megyék között is kiváló a kapcsolat. A most kialakuló kohéziós politika célja hatékonyabb közös gazdaság kialakítása, és ebben a tekintetben fontosak a közelgő európai parlamenti választások is.

A fórumon több, mint 60 magyar és külföldi cég, emellett klaszterek, kamarák, egyetemek és meghatározó diplomáciai szereplők vettek részt.

 




További hírek