Baranya.hu

Horvát-magyar határmenti megyék találkozója - Döntés született a Pannon ETT-ben történő együttműködésről

Muraköz megye kezdeményezésére Csáktornyán került sor a Horvát Köztársaság és Magyarország határmenti megye vezetőinek találkozójára. A következő év elején új pályázati lehetőségek nyílnak, és ennek a munkaértekezletnek a témája volt azon minőségi projektek előkészítése, amelyekre horvát és magyar városok és kistelepülések tudnak majd pályázni.
Horvát-magyar határmenti megyék találkozója - Döntés született a Pannon ETT-ben történő együttműködésről

A találkozón horvát részről részt vett többek között Matija Posavec, Muraköz megye főispánja, Sandra Herman és Josip Grivec főispánhelyettes, Vesna Haluga kabinetvezető, Radimir Cacic, Varasd megye főispánja, valamint Ana Kralj, a REDEA Fejlesztési Ügynökség vezetője. A magyar oldalt Madaras Zoltán Baranya megyei elnök, Biró Norbert Somogy megyei elnök, Pál Attila Zala megyei elnök, valamint Göndöc András a Pannon ETT igazgatója képviselte.

  • Hasonlóak a lehetőségeink, adottságaink és a problémáink is. Nagyon fontos a horvát kapcsolatok építése, a jó együttműködés a határ két oldalán, a kis- és közepes vállalkozók, az őstermelők és a helyi termékek helyzetének javítása. Ennek egyik eszköze a határok átjárhatóságának fejlesztése, valamint a közösségi közlekedés fejlesztése Pécs és Eszék, Csáktornya és Nagykanizsa között rendszeres autóbuszjárattal. Mindezek mellett gazdasági fórum szervezésével is kívánjuk erősíteni a kapcsolatokat. – mondta Madaras Zoltán a találkozón.

Matija Posavec főispán kiemelte, hogy az uniós forrásokat is hatékonyabban tudják felhasználni, ha szorosabbra fűzik a kapcsolatokat:  

  • Az Interreg magyar-horvát együttműködés keretében 50 projekt valósult meg 5 millió Euro értékben, míg a teljes magyar-horvát határon átnyúló együttműködések keretében 169 projekt valósult meg 49 millió Euro értékben. A Pannon ETT-n keresztül szeretnénk, új projekteket megvalósítani közös turisztikai régiók létrehozásával, Emellett szeretnénk a horvát és a magyar kormányra hatást gyakorolni, hogy új határátkelők nyíljanak a térségben.

Göndöc András, a Pannon ETT igazgatója kifejezte reményét, hogy Varasd megye és további megyék is hamarosan csatlakoznak az Interreg 5A HU-HR programba, valamint a Pannon ETT-be mint teljes körű partnerek: az európai területi együttműködések nagyban hozzájárulnak az EU regionális politikájának erősítéséhez, amely szerint az Európai Unió nem egy másod- vagy harmadrangú szintet képvisel, hiszen nemzetállamok és regionális, azaz megyei vagy városi önkormányzatok vesznek részt benne. A Pannon ETT kiváló példa a regionális, a helyi, a nemzeti és európai szintek gyakorlati együttműködésére.

 

 




További hírek