Baranya.hu

1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton

Több mint 24 órán át tartó kegyeleti és kulturális maratonnal emlékeznek meg Szigetváron Zrínyi Miklósról és a szigetvári hősökről.
1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton

 

Több mint 24 órán át tartó kegyeleti és kulturális maratonnal emlékeznek meg Szigetváron Zrínyi Miklósról és a szigetvári hősökről. Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 1566. szeptember 7-én Szigetvárnál Zrínyi Miklós és maroknyira fogyott védőserege megállította Szulejmán szultán több mint 20-szoros túlerőben levő hódító seregét. A ma élőknek kötelessége leróni kegyeletét és kifejezni háláját az életüket a keresztény Európáért feláldozó szigetvári hősöknek.

  • Szigetváriként és megyei elnökként is fontos számomra ez a rendezvény. Kulturális üzenetén túl arra is felhívja a figyelmet, hogy a történelem ismétli önmagát, ma is határainkat védjük itt a végeken. Erre nemcsak emlékeznünk, hanem emlékeztetnünk is kell, a magyarokat és egész Európát is.

Az 1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton keretében 1566 percen keresztül emblematikus  szigetvári helyszíneken nagymúltra visszatekintő kulturális csoportok, neves előadók lépnek fel.  Az ünnepélyes megnyitó a Várban lesz, a Tinódi Vegyeskar a Dzsámiban ad hangversenyt. Lesz éjszakai múzeumlátogatás, fáklyás felvonulás, virrasztás a Szent Rókus templomban, a Zrínyi Miklós fúvószenekar reggeli ébresztő zenéje a városban, felolvasás a Szigeti Veszedelemből.

  • A rendezvénnyel elindítunk egy olyan programsorozatot, melynek célja a hősök előtt való tisztelgés mellett Szigetvár turisztikai vonzerejének növelése. Olyan egyedi szigetvári jellegzetességgel bíró látványosságok megalkotása, melyekről mindenkinek Szigetvár jut eszébe.

A program augusztus 24-én, pénteken délután 6 órakor kezdődik Szigetváron és szombaton este ágyúszóval ér véget.

További információ: 06 20-581-2409




További hírek