Baranya.hu

Élhetőbb város lesz Siklós

Oktatási, kulturális, turisztikai és városrészi fejlesztések sorát valósíthatja meg Siklós a Baranya Megyei Önkormányzat döntése alapján a pályázati lehetőségeknek köszönhetően. Az iskolák kormányzati támogatásból, a vár és környéke, a Váralja, a kerékpárutak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból újulhatnak meg.
Élhetőbb város lesz Siklós

A több mint 3 milliárd forintnyi fejlesztés célja, hogy a siklósiak élhetőbb városban élhessenek – fogalmaz Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnöke.

A legújabb fejlesztéssel már kerékpáron is elérhető lesz a megyeszékhelyről Siklós, a kerékpárút Pécsről indulva Pogány, Szőkéd, Szalánta, Áta, Bisse, Kistótfalu, Vokány, Siklós érintésével Máriagyűdig vezet. A 35 kilométeres szakaszon több pihenőhely várja a bringásokat. Mindez része annak a kormányzati szándéknak, hogy egységes kerékpáros hálózat alakuljon ki a megyében is, hiszen egyre jobban élénkül a kerékpáros turizmus.

A siklósi vár vonzó turisztikai célpont ódon falaival, többszáz éves történetével, a Tenkes kapitánya legendájával. Legkiemelkedőbb rendezvénye a Siklósi Várfesztivál, amikor a falak közt életre kel a középkor, lovagi tornák, látványos felvonulás, párviadalok, trubadúrok és csatajelenetek várják a látogatókat. A Zöld Város pályázata keretében teljesen megújulna a várkert, a Batthyány utca felőli bejáratnál egy félig nyitott fogadóközpontot alakítanának ki üzletekkel, kávézóval, az újonnan épülő színpad alatt kapnának helyet az öltözők és a mosdók.

Siklós iskolái körzeti szerepet látnak el az alap- és középfokú oktatás terén egyaránt. Most a fejlesztés keretében a két iskola 840 millió forintot nyert. A Kanizsai Dorottya Általános Iskolában ez egy új, kétszintes épületszárnyban és a régi épület belső átalakításaival valósul meg. A Batthyány Kázmér Általános Iskolában pedig olyan tornaterem épül, melyben egyidőben két testnevelés óra is tartható. Lesz természettudományos szaktanterem és szertár, idegen nyelvi oktató terem is. Pataki Gabriella igazgató a fejlesztés kapcsán hangsúlyozta:

– Gyakorló pedagógusként fontosnak tartom, hogy a virtuális világhoz való hozzáférésen túl hagyományos taneszközöket is vásárolhatunk és olyan iskolai bútorokat, melyek a modern oktatásszervezési eljárásokhoz jobban igazodnak.

A főként hátrányos helyzetű tanulók képzésére fókuszáló Szent Imre Katolikus Általános Iskolában 2015-ben az iskola főépületeinek külső szigetelését és nyílászáróinak cseréjét tudták elvégeztetni KEOP-os pályázatból és egyházmegyei támogatásból; 2017-ben az iskola tornatermét sikerült modern sportlétesítménnyé varázsolni kormányzati forrásból. Az idei és a következő években, több lépcsőben az iskola sport- valamint belső tereinek teljes körű megújítását tervezi a Pécsi Egyházmegye.

– A felújításoknak köszönhetően az ide járó diákok modern, 21. századi épületben tudják majd minél jobb eredménnyel leküzdeni hátrányaikat. A felújítások mellett az idei évben egy új 17 személyes iskolabuszt is beszerzünk, ami az alsó tagozatos vidéki tanulók iskolába járását segíti – mondta Batki Ottó igazgató.

A város több turisztikával kapcsolatos pályázatot nyert, ezek közül kiemelten fontos a körforgalom a hozzá kapcsolódó kerékpárút fejlesztéssel a Máriagyűd-Siklós csomópontnál. Az új szakasz felcsatlakozik a Pécs–Siklós kerékpárútra. Egy Interreg-pályázat keretében Donji Miholjaccal közösen kerékpárúttal kapcsolják össze a siklósi várat a horvátországi Mailáth kastéllyal. A csaknem 300 millió forint értékű beruházás során a Siklós és Harkány közti kerékpárutat is megújíthatják, valamint a siklósi belvárosi KRESZ-parkot is rendbe teszik.

Marenics János polgármester a Váralja programot tartja az egyik kiemelt fejlesztésnek: – Fel kell számolnunk ezt a több évszázada rendkívüli módon leépült városrészt, ami komoly akadálya a fürdő és a hotel további fejlődésének. Több ingatlant is kijelöltünk a városban, hogy szociális bérlakást biztosítsunk az itt élők számára, hiszen a mostani lakások többségében nincs fürdő és mellékhelyiség. Így a várat és a fürdőt úthálózattal kapcsolhatnánk össze és feltárnánk az itt található cseppkőbarlangot. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy a Zöld Város és a Váralja 2 projektünk is zöld utat kap.

A legfontosabb terület továbbra is a munkahelyteremtés – összegzett Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. Aki szerint mindez a helyiekkel összefogva lehetséges csupán, hisz ők tudják a legpontosabban, hogy mire van szüksége a városnak. – A turisztikai, oktatási fejlesztések mellett a gazdasági lehetőségek egy fontos területe az iparfejlesztés. A helyiekkel együtt kidolgozott koncepció alapján, közösen, összefogással, a helyi vállalkozók véleményének kikérésével, nekilátunk a siklósi iparterület fejlesztésének. Ez nagyban hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez, mely a lakosság helyben tartásához elengedhetetlen.

– Az itt élők szerint a megkezdett és a tervezett fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a város valóban sikeres legyen – mondja Mojzes Tamás Mindezek mellett siklósi képviselőként és a megyei közgyűlés tagjaként is örülök, hogy a megye ilyen fontosnak tartotta a valóban hiánypótló, fenntartható és ésszerű siklósi fejlesztéseket. Siklós ezáltal élhetőbbé válhat, olyan stratégiai területekre is jut forrás, mint az oktatás és a kultúra, ezáltal a városi rang még több tartalommal telik meg.

Térségi fejlesztések Siklóson, több tételben: 2014–2018
Elnyert projektek, a megyei önkormányzat döntése alapján: társadalmi együttműködés erősítését szolgáló komplex program Siklós–Váralja szegregátum társadalmi, gazdasági integrációja érdekében első körben 175 millió Ft, második körben Váralja 499 millió Ft. Zöldváras Zöldváros – A siklósi Várkert környezettudatos és fenntartható fejlesztése: 350 millió Ft, Kerékpárút-fejlesztés és körforgalom-építés Siklós városában: 78 millió Ft, 1012/2017 Kormányhatározat a kiemelt kerékpáros útvonalak fejlesztésének finanszírozásáról Siklós-Pécs 55 kilométer: 1,4 milliárd Ft.
Továbbá:
Kanizsai Dorottya és Batthyány Kázmér Általános Iskolák: 840 millió Ft. Máriagyűdi kegyhely fejlesztése: 540 millió Ft. Interreg pályázat: Siklós–Donji Miholjac kerékpárút: 295 millió Ft.

Régi fényében tündököl újra a siklósi vár

Magyarország vidéki várai közül az első öt között tartják számon az 1270-ben épült siklósi várat. A török elleni harcban végvárként jelentős szerepet töltött be. Zsigmond király is vendégeskedett itt, Kanizsai Dorottya emlékét pedig külön szoba és rózsakert őrzi. A siklósi vár a legmonumentálisabb épségben maradt épített örökségünk, egyúttal kiváló baranyai program a térségbe látogatók számára. Többek között ez is indokolja, hogy bekerült a Baranya Megyei Értéktárba – a Kincses ládát tavaly májusban kihelyezett megyei közgyűlésen vette át a várkapitány.

– A történelmi örökség mellett fontosnak tartom, hogy itt, a Tenkesalján szó szerint a legendák világába érkezik az utazó, hiszen hosszú évtizedek óta Siklós, a Tenkes-hegy és a vár neve összeforr a Tenkes kapitánya történetével. A siklósiak közül még sokan emlékeznek arra, amikor a város a film forgatásakor megtelt élettel, gyerekek és felnőttek statisztáltak, s nem véletlen, hogy Zenthe Ferenc Siklós díszpolgára lett, továbbá teret neveztek el itt róla.

A vár óriási turisztikai potenciált jelent, ha jól sáfárkodunk ezzel az értékünkkel. Az értéktárba kerülés pedig jelentős marketing lehetőséget teremt – vélekedik Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke.

– Sajnos a vár az utóbbi esztendőkben méltatlanul hátrébb szorult a közérdeklődés listáján. Ezen próbálunk mi másfél éve új szolgáltatásokkal, figyelemfelkeltő akciókkal változtatni, kiemelten a családokra koncentrálva – fogalmaz Szentgyörgyváry Péter várkapitány. – Beltéri játszóteret hoztunk létre Játékország néven, kis királylánnyal, Miklós lovaggal, és érezhetően megugrott a látogatói létszám is. Tucatnyi múzeumi egységünk van, melyek közt a felnőttek kedvükre barangolhatnak, de a gyerekeknek eddig kevés volt a program. Most viszont ha kedvük tartja, páncélokba bújhatnak a fiatalok, igazi kardokat, sisakokat vehetnek kézbe. A Játékország pedig annyira népszerű, hogy a családok többsége másnap is visszatér ide. A pécsiek körében ugyancsak befutott ez a szolgáltatás, továbbá az is vonzó, hogy alkalmanként egy várbelépővel lovagolni, kocsikázni is lehet – ez történik például húsvét hétvégéjén is.

Kézművesek jubileumi kiállítása
Siklós A 20 éves Kézművesek Baranyai Egyesület jubileumi kiállítást rendez a nagymúltú Tenkes Csárdában, melynek megnyitója március 31-én 16 órakor lesz. A tárlatot megnyitja: Nagy Csaba a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. A program: 16.00: kiállítás megnyitó. Beszédet mond: Dr. Andrásfalvy Bertalan, Ácsné Császár Piroska, Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagja. 19 órától Ferenczi György és a Rackajam zenél.

Az első Ormánsági Egészségnap
Harkány Az I. Ormánsági Egészségnapot rendezik most a városban március 23–24-én. Tegnap a Menő Menza projekt szemléletformáló és ismeretterjesztő napját tartották a Kitaibel Pál Általános Iskolában, ma a Terehegy Faluházban ormánsági vállalkozók helyi termékeinek bemutatása, árusítás lesz (bioüzemek, gyümölcsaszalók, méhészet, tanyagazdaságok, sajtüzemek, szörpök, fűszerek, stb). Továbbá egész nap szűréseket szerveznek a nyugdíjasoknak és a felnőtt lakosságnak a Harkányi Kórház vezetésével és szakembereivel. Közös tornán, gyógytornán lehet részt venni korosztályonként (gyermek, felnőtt, nyugdíjas), baba-mama programok, játszóház, foglalkozások várják a gyermekeket, anyukákat. Délután prevenciós előadásokat tartanak és bemutatkozik a Kórház termékenységi programja és szó esik arról is, hogy 2018. a családok éve.

Forrás: https://www.bama.hu/pr/elhetobb-varos-lesz-siklos-1290827/




További hírek