Baranya.hu

Udvarok nyíltak meg Kopácson

A falusi turizmus fellendítését elősegítő rendezvényt tartottak Kopácson
Udvarok nyíltak meg Kopácson

A vidéki turizmus fejlesztését tűzte ki célul az Udvarok program, ennek keretében adták át a horvátországi Kopácson „Katica mama Udvarát”, azzal a céllal, hogy újjáélessze a régi falusi udvarokat különböző tematikus, kulturális-szórakoztató programok szervezésével, elsősorban a horvát Baranya településein. Számunkra azért különösen kedves a kezdeményezés, mert az építészeti örökség megőrzésére és védelmére is felhívja a figyelmet, ami határon innen és túl is Baranya turisztikai fejlődésének mozgatórugója.

A kultúra nem szétválaszt, hanem összeköt, a határmenti együttműködés, a kulturális turizmus erősítése közös érdekünk. Remélem, hogy Horvátország uniós csatlakozása és azok a fejlesztések, amelyekről a magyar kormány döntött - az autópálya meghosszabbítása Eszék irányába, és a határok átjárhatóságának megkönnyítése - elősegíti a további fejlődést.

Željko Cickaj, a Bellyei Járás vezetője, valamint Ivan Anušić, Eszék-Baranya Megye főispánja hangsúlyozta, hogy szeretnének hozzájárulni a horvát magyar közös projektek megvalósulásához. Abban bíznak, hogy egyre több turista érkezik, hiszen ez elengedhetetlen a megye fejlődéséhez,

De Blasio Antonio eszéki főkonzul kiemelte, hogy az értékek, hagyományok őrzése a jövő záloga. Fontos, hogy a közös értékeket egymás felé is népszerűsítsék, a határ két oldalán tudjanak egymás programjairól, keressék és találják meg a lehetőségeket.

Fantasztikus élmény volt az óvodások magyar nyelvű műsora, éppúgy, mint nálunk élő horvát nemzetiség hazai programjai. Büszke vagyok rá, hogy mennyire odafigyelünk a kisebbségre, a baranyai megyeszékhelyen az óvodáskortól a diplomaszerzésig anyanyelvükön tanulhatnak a horvát nemzetiségűek.




További hírek