Baranya.hu

"Kerékpáron az Ormánságtól a Mecsekig!" - kerékpáros turizmusfejlesztés Baranya megyében.

592 680 438 Ft Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelőségű Társaság


Pályázó neve: Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelőségű Társaság

Projekt megnevezése: "Kerékpáron az Ormánságtól a Mecsekig!" - kerékpáros turizmusfejlesztés Baranya megyében.

OP név: TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

Pályázati kiírás megnevezése: TOP-1.2.1-15-BA1 - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés

Projekt helyszíne (régió): Dél-Dunántúl

Projekt helyszíne (megye): Baranya

Projekt helyszíne (település): Orfű

Megítélt összeg: 592 680 438 .- HUF

Támogatás aránya: 100 %

Támogatási döntés dátuma: 2017.05.29

Forrás: ERFA

Projekt összköltség: 592 680 438 .- HUF

A projekt összefoglalása:

Turisztikai kerékpárút létesítése Baranya megye frekventált üdülőövezete, a Nyugat Mecsek térség és a gazdag kulturális és építészeti értékekkel rendelkező Ormánság között. A helyi és térségi jelentőségű turisztikai vonzerőkre építetett kerékpáros turizmusfejlesztés növeli a térségek idegenforgalmát. Az idegenforgalomra gyakorolt kedvező hatása következtében élénkíti a helyi gazdaságot és kedvező hatással van a foglalkoztatásra.

Kerékpáros turizmus fejlesztése Sellye és Orfű térség turisztikai vonzerőit feltáró és összekapcsoló turisztikai kerékpárút kerül kialakításra. A nyomvonal jelentős része alacsony forgalmú útszakaszokon kerül kijelölésre. Ahol a gépjárműforgalom ezt indokolja, valamint a helyi adottságok miatt szükséges, kerékpárút épül. A megvalósított kerékpárút egyben a nemzetközi EuroVelo 13 kerékpárút ráhordó útvonalaként is működik, mivel Sellyén összekapcsolódik a nemzetközi kerékpár egyik kiágazásával.

Illeszkedően elektromos rásegítéssel felszerelt kerékpárok beszerzésére kerül sor, melyek Sikondán és Orfűn telepítendő elektromos kerékpárkölcsönzőkben kerülnek elhelyezésre.

A kölcsönzők működéséhez szükséges dokkoló állomások, kommunikációs panelek, vezérlő szoftver és mozgásérzékelővel felszerelt vagyonvédelmi rendszer szintén a projekt keretében kerülnek beszerzésre. 6 helyszínen kerékpáros pihenőhely létesül. Hét helyszínen kerékpártámaszok kerülnek elhelyezésre.

Marketing tevékenység keretein belül megismertetjük a turisztikai kerékpárutat a célcsoportokkal, a helyi és térségi turisztika vonzerőkkel együtt. A kerékpárút bevezetését kampányrendezvények, promóciós eszközök, élénk média megjelenés, informatikai úton nyújtott szolgáltatásokon keresztül kívánjuk elérni. A kötelező nyilvánosság biztosítása keretében aloldal készítésére kerül sor, valamint sajtóközlemény, „B”, „C” és „D” típusú táblák, fotódokumentáció, sajtó nyilvános projektzáró rendezvény, térképtér feltöltése, és eredménykommunikációs információs kiadvány készül, illetve valósul meg.

A projekttel olyan beruházás valósul meg, mely az érdekelt önkormányzatok bevonásával hosszú távon fenntartható, a kiválasztott célcsoportok igényeihez igazodottan tervezett. A turisztikai kerékpárút nyomvonalára felfűzött élményelemek révén hozzájárul a vendégéjszakák növeléséhez, valamit az egy turistára eső költés növeléséhez, ezzel elősegítve a térségben turizmusra szakosodott vállalkozások fejlődését. Az elektromos kerékpár kölcsönzők üzemeltetését a feladat ellátására alkalmas gazdasági szereplővel együttműködve tervezzük megvalósítani. Ennek részletei a projektfejlesztés során kerülnek meghatározásra. Komló és Orfű konzorciumi partnerek tagjai regisztrált TDM szervezetnek. A projekt eredménye jellegéből adódóan folyamatosan a turisták rendelkezésére áll. A projekt eredménye teljes mértékben hozzájárul a turizmus szezonális ingadozásának csökkentéséhez.

A műszaki követelményeknek megfelelően 10 km-ként kerültek kijelölésre a kerékpáros pihenőhelyek. A fontosabb turisztikai célpontoknál kerékpártámaszok kerülnek telepítésre. A kerékpárút mentén információs táblák segítik a kerékpárosok tájékozódását A kerékpárút és a kapcsolódó infrastruktúra elemek műszaki tervei szintén a projektfejlesztés szakaszában fognak elkészülni.


Vissza


További projektjeink

Leromlott városi területek rehabilitációja Mohács Újvárosban

Projekt megvalósításának összege:

499 999 999 Ft TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program MOHÁCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

"Élhetőbb lakókörnyezetünkért" Mágocson

Projekt megvalósításának összege:

200 000 000 Ft Terület- és Településfejlesztési Operatív Program MÁGOCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Egészségügyi alapellátás fejlesztése Garé településen

Projekt megvalósításának összege:

41 840 270 Ft Terület- és Településfejlesztési Operatív Program GARÉ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA