Baranya.hu

Őri László: Március 15-e a magyar nemzet öntudatra ébredésének az ünnepe

A drávaszögi Csúzán tartotta központi megemlékezését a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke beszédében felelevenítette a 176 évvel ezelőtti pesti eseményeket, megidézte Petőfit és Kossuthot, valamint a baranyai hősöket: Batthyány Kázmért, Perczel Miklóst és a Csúzán eltemetett Ács Gedeon református lelkészt, akik örökre a szabadságszeretet és a hazaszeretet példaképei számunkra, mondta a vármegyei vezető.
Őri László: Március 15-e a magyar nemzet öntudatra ébredésének az ünnepe

Március 15-e a magyar nemzet öntudatra ébredésének ünnepe, mondta Őri László a központi ünnepségen. A vármegyei vezető felidézte a Kossuth-címert és a Kossuth-nótát, melyekből ’48 után 1956-ban is táplálkoztak a forradalmi események, majd 1989-ben is érezni lehetett az 1848 tavaszán megszületett szabadságvágyat, ami új korszak kezdetét a független, polgári Magyarország megszületését jelentette a Kárpát-medencében, mondta a politikus.

 

Őri László hangsúlyozta, úgy lehetünk ma méltók a ’48-as hősökhöz, ha megőrizzük a nehezen visszaszerzett szuverenitásunkat. „Nem engedünk a ’48-ból! Békét akarunk határainkon belül és kívül mert a magyar nemzet csak békében erősödhet határokon kívül és belül egyaránt” – zárta beszédét a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke.   




További hírek