Baranya.hu

Az egész megyéből érkeznek jelentkezők az első Baranya Kincsei Filmmaratonra

Hétvégén rendezik az első Baranya Kincsei Filmmaratont, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar szervezésében. A legjobb megyei értéket feldolgozó videó készítője 500 ezer forint pénzjutalomban részesül.
Az egész megyéből érkeznek jelentkezők az első Baranya Kincsei Filmmaratonra

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, egyben a verseny fővédnöke elmondta, a megye egész területéről érkeztek már regisztrációk. A megyei elnök felidézte, a filmmaraton célja, hogy több figyelmet kapjon Baranya, erősödjön a megye pozíciója és megtartó ereje. „Abban bízunk, hogy a filmekkel feledésbe merült értékek is a felszínre kerülnek majd”, tette hozzá a megyei elnök.

A „Baranya FilmMaraton” filmkészítő verseny célja, hogy a fiatal generációk tagjai megismerjék, rövid videókban megörökítsék, másokkal megismertessék és továbbadják a Baranya megye területén található szellemi, kulturális és természeti értékeket.

A verseny rajtja 2022. június 11., szombat 10 óra. A filmkészítő maraton egyfajta versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A versenyen bárki indulhat, de forgatni csak Baranya megye területén lehet.                                        

Kindl Gábor versenyigazgató elmondta, ötletes, figyelemfelkeltő filmeket várnak. Elkészíthető kulturális örökséget bemutató dokumentumfilm, narrációval, zenével vagy településről szóló történetet, anekdotát feldolgozó alkotás, egy térség táncát, dalkincsét bemutató videó (videó klip) is. Az új technikai megoldásokkal új plánok, technikai megoldások pedig még vonzóbbá tehetik a beküldött filmeket, mondta Kindl Gábor.

A beküldött munkákat szakmai zsűri bírálja el. A verseny művészeti igazgatója és a zsűri elnöke, Prof. Karl Bardosh producer, rendező. A zsűri tagja többek között Pozsgai Zsolt, Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész, Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt, PTE KPVK, intézetigazgató, egyetemi tanár, Mayer Zoltán HSC, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagja, a Magyar Filmakadémia tagja, az első 24 Filmfesztivál győztese, hétszeres Aranyszem díj, kétszeres Los Angeles film díj, kétszeres Magyar Mozgókép különdíj, Urbán Ernő, producer Filming in Pécs, Marsalkó Péter, kétszeres nívódíjas, Vasarely-díjas, Magyar Biennále győztes fényképész és Dránovits István, producer Pannon TV.

 

A www.baranyafilmmaraton.hu honlapon minden információ megtalálható a versenyről.




További hírek