Baranya.hu

Döntés a „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés kapcsán

Nem vagytok egyedül! Ezt üzeni a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése annak az 50 millió kisebbségben élő európai embernek, beleértve a magyar ajkú kisebbséget is, akiket cserben hagyott az Európai Bizottság január 14-ei állásfoglalásával.

A Baranya Megyei Közgyűlés elutasítja az Európai Bizottság 2021.január 14-i, a „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló közleményben foglaltakat, mely szerint nincs szükség további jogalkotásra, illetve amelynek értelmében a Bizottság nem ért egyet a kohéziós politikai pénzeszközökkel kapcsolatos jogszabályi keret kiigazításával.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke határozatában kijelenti, hogy a Közgyűlés támogatja az aláírásgyűjtésben szerepelt 9 egyedi javaslat mindegyikét, különösen javasolja, hogy az Európai Unió határozza meg a kulturális-és nyelvi sokszínűség védelmének módjait. Egyben megköszöni mindenkinek, aki aláírásával támogatta a „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” kezdeményezést.

Az elmúlt évtizedek európai kisebbségvédelmének egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – sikertörténete a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés. 

Épp ezért a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése elvárja Vera Jourová biztostól, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökétől, hogy konkrét intézkedési javaslatot fogalmazzon meg a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán.

A határozat kitér arra, hogy a Baranya Megyei Közgyűlés támogatja a kis régiókban élő, kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára támogatási program indítását, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió céljainak megerősítésére. Valamint támogatja, hogy a kisebbségi jogokat az Európai Unió szabályozza, a kisebbségi jogok pedig legyenek részei az uniós alapszerződésnek.




További hírek