Baranya.hu

A háziorvosok birtokba vették az új orvosi rendelőt Szigetváron

200 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Szigetvár Város Önkormányzata és konzorciumi partnere a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-4.1.1-16-BA1-2017-00008 azonosítószámú, az „Új, komplex akadálymentesített háziorvosi rendelőintézet építése Szigetváron” című projekt megvalósítására. A projekt megvalósításához további 24,5 millió forint többletforrás vált szükségessé, melyet a város a Pénzügyminisztérium részére benyújtott többlettámogatási igény elbírálásáig saját költségvetésének terhére biztosít.
A háziorvosok birtokba vették az új orvosi rendelőt Szigetváron

Vadonatúj rendelő épült a régi, lerobbant rendelő helyén Szigetvár központjában. A projekt cél megvalósításra került, miszerint a Szigetvár, Berzsenyi Dániel u. 2. szám alatt működött, igen rossz állapotú, gazdaságtalanul felújítható rendelőintézet helyén egy olyan modern, a XXI. század elvárásainak megfelelő új rendelőintézet épüljön, ami a négy háziorvosi szolgálat esetében színvonalas betegellátást biztosít.

Az újonnan létesült orvosi rendelőintézet több mint 331 négyzetméter alapterületű, melyben négy orvosi rendelő kapott helyet a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, akadálymentes mosdó és WC blokkal, a mai kor igényeinek megfelelő betegváróval. Az épület tetején napelemek kerültek elhelyezésre, amelyek a teljes áramszükségletét biztosítják. A rendelők megközelítését két akadálymentes bejárat biztosítja.

Az amortizálódott, elavult orvosi műszerek, gépek cserére szorultak, valamint az új épület megjelenése miatt is elvárt volt ezek korszerűsítése. A projektben orvosi műszerek, gépek, informatikai eszközök és bútorok beszerzése is megvalósult. A fejlesztés következtében a rendelők és váró rendeltetés szerinti használatához szükséges bútorzat és egyéb eszközök beszerzése is sor került. A beruházás keretében egy háziorvosi szolgálatot illetően egy db kerékpár beszerzésre is megtörtént.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: A projekt elsődleges célja a betegellátás színvonalának javítása, ezáltal a betegelégedettség növelése. A beruházás lehetővé teszi az erőforrások racionalizálását és egy gazdaságilag is hatékony rendelőintézet működését. Az újonnan létesült rendelő infrastruktúrája és szakmai kompetenciája a kor technikai elvárásainak maximálisan megfelel.

A beruházás során egy korszerű, energiatakarékos, környezetbarát orvosi rendelő várja a betegeket, illetve szolgálja ki az ott dolgozók igényeit.

A fejlesztés eredményeként magas színvonalú, minden igényt kielégítő szolgálatok fogadják a jövőben Szigetvár és térsége lakóit.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a beruházás kapcsán hangsúlyozta, hogy az előző fejlesztési ciklusban kiemelt prioritás volt az egészségügyi alapellátás infrastrukturális helyzetének javítása, amelyre milliárdos nagyságrendben jutott a megyében támogatás. Célunk, hogy a megye összes településén korszerű, a kor igényeinek és a gyógyítás feltételinek maximálisan eleget tevő rendelőkben tudják ellátni a háziorvosok betegeiket - tette hozzá a megyei elnök.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a TOP-4.1.1-16 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése tárgyú felhívás finanszírozásában.




További hírek