Baranya.hu

Szigetváron megvalósult a Család és Gyermekjóléti Központ fejlesztése

29,85 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Szigetvár Város Önkormányzata és konzorciumi partnere a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-4.2.1-16-BA1-2017-00009 azonosítószámú, az „A Család és Gyermekjóléti Központ infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése Szigetváron és ellátási területén” című projekt megvalósítására. A projekt megvalósításához további 7,1 millió forint többletforrás vált szükségessé, melyet a város a Pénzügyminisztérium részére benyújtott többlettámogatási igény elbírálásáig saját költségvetésének terhére biztosít.
Szigetváron megvalósult a Család és Gyermekjóléti Központ fejlesztése

A Család és Gyermekjóléti Központ a város keleti felén található a József Attila utca 69. szám alatti társasházi ingatlanban, melyben többek között a védőnői szolgálat, fogászati rendelők, házi gyermekorvosi rendelő is működik. A Központot a családok kiegyensúlyozottabb életvitelének megteremtése érdekében, a konfliktusos helyzetek feloldására, a hátrányok mérséklésére, a gyermekek testi, érzelmi, erkölcsi egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében működteti Szigetvár Város Önkormányzata.

A projekt cél megvalósításra került, miszerint a fejlesztés következtében valamennyi ügyfél számára kényelmesebbé, hatékonyabbá, barátságosabbá tudták tenni szolgáltatásaikat, és a jövőben kiemelt figyelmet tudnak fordítani a fogyatékossággal élő ügyfelekre is.

Az infrastrukturális fejlesztés részeként az épület részleges felújítására, átalakítására és akadálymentesítésére került sor. Kialakításra került a Központ önálló bejárata a kliens fogadó térből, valamint a mosdó blokkok felújításra kerültek, továbbá a régi, elavult és leromlott állapotban lévő fakeretes ablakok cseréje valósult meg korszerű hőszigetelt magas minőségű nyílászárókra, sor került világításkorszerűsítésre is energiatakarékos megoldásokkal.

Az amortizálódott, elavult gépek és berendezési tárgyak cserére szorultak. A projektben irodai eszköz és bútorzat, informatikai eszközök (pl.: korszerű, energiatakarékos laptopok, fényképezőgép, multifunkciós fénymásoló, projektor, vetítővászon), ügyféltéri családbarát bútorok, pszichológiai diagnosztikai és fejlesztő eszközök beszerzése is megvalósult. A projekt keretében vásárolt szolgálati gépjármű elősegíti a családgondozók mobilitását, szolgáltatások helyben történő biztosítását, kötelező tevékenységek lebonyolítását, valamint új szolgáltatások kialakítását.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: A beruházásnak köszönhetően a szolgáltatáshoz való hozzáférés javulása, a területi különbségek csökkenése, a társadalmi leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetének javítása, valamint az életminőséget javító szolgáltatás fejlesztése realizálódott.

A fejlesztés hozzájárult a Család és Gyermekjóléti Központ küldetéséhez, a legszakszerűbb segítségnyújtáshoz. A projekt segítséget nyújt a gyermekvédelmi gondoskodás, a gyermekek védelmére irányuló szakmai tevékenység elősegítésére.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke reményét fejezte ki, hogy a korábbi fejlesztési ciklusban a megyei keretek között szociális alapellátások fejlesztésére nyújtott több százmilliós támogatás elősegíti a gyermek-és családvédelem infrastrukturális feltételeinek folyamatos javítását.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a TOP-4.2.1-16 Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése tárgyú felhívás finanszírozásában.




További hírek