Baranya.hu

Határon átnyúló „piacozás” – pályázati forrás segíti a kistermelőket a horvát-magyar határ mentén

Mostantól javulhatnak a határmenti helyi termelők piacra jutási lehetőségei a szomszédos országban. A CrossMarket projektnek köszönhetően a magyar termelők a horvát, a horvát termelők pedig a magyar piacon tudják könnyebben értékesíteni árujukat.
Határon átnyúló „piacozás” – pályázati forrás segíti a kistermelőket a horvát-magyar határ mentén

A témában tartott sajtótájékoztatón Madaras Zoltán, a projektgazda Pannon ETT képviseletében elmondta:

 

  • Fontos célunk, hogy a határmenti gazdasági kapcsolatokat minél  több formában erősítsük. Ez a projekt abban segít, hogy a helyi gazdák egyenlő esélyekkel árusíthassák termékeiket a határ túloldalán található piacokon. Ehhez a jogi szabályozást kell megismerni és  a nyelvi akadályokat leküzdeni. Ehhez is hozzájárul a program. Összegyűjtjük a határ túloldalán történő árusításhoz szükséges információkat, és azokat közérthetően, két nyelven elérhetővé tesszük a magyar és horvát gazdák számára. Így a magyar gazdák például akár Eszéken, Verőcén, míg horvát társaik a pécsi vagy a kaposvári piacra is eljuttathatják portékájukat.

 

A projekt közvetlen uniós forrásból valósul meg, értéke több mint 6 millió forint, a térség a Pannon Európai Területi Társulás területe, kifejezetten a horvát-magyar határszakaszokhoz közel eső jelentősebb piacok. A megvalósítás most indult, 2019 október végéig tart.




További hírek