Baranya.hu

Őri László: Országhatárok fölött építünk hazát a magyarságnak

„Csak akkor tölthetjük be történelmi küldetésünket a Kárpát-medencében, ha Magyarország erős, egységes nemzetet tud maga mögött. A trianoni határok sem tudnak ebben megakadályozni bennünket, mert mi, az országhatárok fölött építünk hazát a magyarságnak: lélekben, hitben, nemzettudatban” – mondta Pécsett Őri László a trianoni békediktátum 101. évfordulójának emlékére tartott megemlékezésen.
Őri László: Országhatárok fölött építünk hazát a magyarságnak

A megyei elnök megemlékező beszédében emlékeztetett rá, hogy küzdelmes 100 év van mögöttünk. Ebben a 100 évben pedig Baranyának is bőven kijutott. A trianoni tragédia megyénket különösen is sújtotta. A Tanácsköztársaság bukása után a Baranyába menekült baloldali, kommunista vezetők, és Linder Béla – volt hadügyminiszter – pécsi polgármesterként támogatták a szerbek törekvését, hogy Baranya területe a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz kerüljön.

A nemzeti tragédiára emlékeztető Trianon-kereszt mellett tartott megemlékezésen a megyei elnök emlékeztetett rá, hogy Baranya megyét 100 évvel ezelőtt belső nemzet- és országvesztő erők juttatták idegen állam fennhatósága alá, akiknek utódaik, ideológiai örököseik ma is közöttünk vannak.

101 évvel Trianon után még mindig küzdeni kell ezekkel a sötét erőkkel, akik idegen érdekeket szolgálnak.

„Trianon sebeit az idő bekötözte”, de az „önfia vágta sebet”, a nemzetáruló 2004. december 5-ét, nem lehet elfelejteni. Akik azzal riogattak, hogy 23 millió román fogja elvenni a magyar nyugdíjakat, akik számon kérik, hogy a kárpátaljai magyarok, testvéreink miért kaphatnak segítséget az anyaországtól járvány elleni védekezésben, és akik megkérdőjelezik a kettős állampolgárság intézményének létjogosultságát, - ők azok, akik ma is elárulják Magyarországot és a magyar nemzetet.”- mondta Őri László.

101 évvel ezelőtt nem volt lehetőségünk arra, hogy megvédjük magunkat. A háborúban kivérzett ország szabad préda volt külső-belső ellenségnek. Ma, 2021-ben azonban már képesek vagyunk szembe nézni a fenyegetéssel. Hogyan? Mindenekelőtt tiszta és világos beszéddel, de szükség van cselekedetre is: az országhatáraink védelmére, a haderő fejlesztésére, a gazdasági megerősödésre. Gyarapítjuk a családjainkat, megóvjuk keresztény hitünket, kultúránkat. – emelte ki a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke.

„Gyarapodni, növekedni. Nekünk ez az egyik válaszunk Trianonra. A másik feleletünk pedig: minden körülmények között óvni a gyökereinket: a nemzeti identitásunkat, keresztény hitünket, kultúránkat. Ha ezeket teljesíteni tudjuk, akkor töltjük be történelmi küldetésünket” – zárta gondolatait Őri László.    




További hírek