Baranya.hu

Megkezdődhetnek Szigetváron a Zrínyi várat körülvevő várpark építési és felújítási munkálatai

340 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Szigetvár Város Önkormányzata és konzorciumi partnere a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-2.1.2-16-BA1-2017-00002 azonosítószámú, az „Zöld Vár – Szigetvári várpark revitalizálás” című projekt megvalósítására. A projekt megvalósításához többletforrás vált szükségessé, melyet a város a Pénzügyminisztérium részére benyújtott többlettámogatási igény elbírálásáig saját költségvetésének terhére biztosít.
Megkezdődhetnek Szigetváron a Zrínyi várat  körülvevő várpark építési és felújítási munkálatai

A fejlesztés során a teljes Zrínyi várat körülvevő várpark revitalizálásra, felújításra kerül. A fejlesztéssel a közel 8ha nagyságú terület meglévő funkcióinak minőségi javítására és új funkciókkal való megtöltésére kerül sor.

A felújítás során a zöld város koncepciója alapján kerül megújításra a várpark növényállománya. A közlekedő felületek a fenntarthatóság és az akadálymentesség elveit követve újulnak meg, a várparkban a sétányok mentén a közvilágítás kiépítése és minőségi utcabútorok (padok, szemetes) telepítése tervezett. A területen egy fogadó pavilon és egy vendéglátóegységek helyt adó pavilon kerül létesítésre, melyek az energiahatékonyság jegyében a minőségű szolgáltatások lehetőségének céljával kerülnek kialakításra. Az egészségmegőrzés érdekében futókör, a gyermekek mozgáskoordinációs és szociális fejlesztése érdekében játszótér kerül kialakításra. A bűnmegelőzés támogatására kamerarendszer telepítése történik meg. A zöldfelület elérhetőségének biztosítása érdekében az Almás patakon átívelő hidak közlekedőfelületeinek felújítása, a már meglévő parkolóhely elérését biztosító közlekedőfelület szilárd burkolattal történő ellátása és akadálymentes parkoló kialakítása tervezett.

A projekt eredményeként a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó zöldfelülettel, a családok számára vonzó és kedvező kikapcsolódási lehetőségeket, az ide látogató nagy létszámú turisták vonzásával pedig javuló gazdasági helyzetet biztosít az egész város és a térség számára.

A munkák várhatóan 2022 év második felében zárulnak.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a TOP-2.1.2-16 Zöld város kialakítása tárgyú felhívás finanszírozásában.




További hírek