Baranya.hu

2018-ban akácméz lett Baranya Megye Méze

Nagy Dezső pécsi méhész akácméze lett Baranya Megye Méze 2018-ban. A díjat a IV. Mézes-Mázas napon adta át Szentlőrincen Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei méhészeti szaktanácsadója és dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára adta át.
2018-ban akácméz lett Baranya Megye Méze

A megye méze választás ötlete 2017-ben született meg a Baranya Megyei Önkormányzat és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szervezetének egy közös projektje során.

  • A Baranya Megyei Önkormányzat jó kapcsolatot ápol a megyei méhészekkel, hiszen egy horvát-magyar nemzetközi projekt, a Bee2Bee keretében próbálunk meg piacot teremteni a méhészeknek. Innét jött az ötlet, hogy válasszuk meg a megye mézét. A nyertes mézet speciális termelői üvegben, megtervezett címkével ajándékként adhatjuk a megyébe látogató vendégeknek. – mondta Madaras Zoltán megyei elnök.

A zsűri döntésében a méz sűrűsége, a fajtára jellemző íz, illat és zamat harmóniájából adódó egysége játszott szerepet. A nyertes méz termelője, Nagy Dezső elmondta:

  • A nyertes mézet a Bakonyát övező akácosból gyűjtötték a méheim. A méz minőségét emelte, hogy nagyon erős, jó korösszetételű méhcsaládokkal vártam az akácvirágzást. A megfelelő víztartalmú és sűrűségű mézet vettem el, a szűrésnél és raktározásnál is körültekintően jártam el. Csakis olyan mézet ötltök üvegbe, amit jó szívvel adok a gyermekeimnek is.

May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szakértője, a Pécsi Egyesület vezetője örül a nagy érdeklődésnek, ami a Megye Méze választást övezte.

  • A versenyre 4 kategóriában 110 mézminta érkezett, ez nagyon jó arány. A bírák szakmai szempontok szerint választottak, fontos volt az íz, illat, termelési tisztaság, víztartalom, az összhatás és a megfelelő csomagolás.  

A választás nyertese egy éven keresztül használhatja a Megye Méze címet, a Baranya Megyei Önkormányzat pedig azzal támogatja, hogy a nyertes mézet megvásárolja, és azt termelői üvegben, megtervezett címkével a megyébe látogató vendégeknek reprezentációs ajándékként adja.

 

 




További hírek