Baranya.hu

Bírósági évértékelő

A Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla munkájáról számolt be a két szervezet elnöke évértékelő értekezleten. 2017-ben az ügyek 90 százaléka egy éven belül zárult, több mint 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedett, a megfellebbezett ügyek 52 százaléka másodfokon helybenhagyással zárult a Pécsi Törvényszéken – többek között erről számolt be dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke évértékelő értekezleten. Cél továbbra is a szolgáltató bíróság kialakítása és a folyamatban lévő ügyek számának csökkentése.
Bírósági évértékelő

Az ügyfelek tájékoztatására információs táblákat helyeztek ki, Ügyfél Charta-t bocsátottak ki, melyben az ügyfélfogadásról és a bíróságok működési szabályairóladnak információt. Külön kiadványban a tanuk tájékoztatásáról, a közvetítői eljárás népszerűsítéséről, a módosításokról nyújt információt a Pécsi Törvényszék.

Magas színvonalú, időszerű ítélkezés jellemzi a Pécsi Ítélőtábla működését – így összegzett dr. Makai Lajos elnök. Az Ítélőtáblán a peres ügyek 68 %-a hat hónapon belül, míg a nemperes ügyek több mint 90 %-a egy hónapon belül befejeződött. Az átlátható működés elősegítéséért újból szabályozták az elnöki iroda munkáját, egyszerűbbé vált a munkamegosztás, folyamatosan aktualizálják a szabályzatokat. Az ügyféltájékoztatást az Ítélőtábla honlapja segíti, ahol az ügyfelek megismerhetik a tárgyalótermi viselkedés és az Ítélőtáblán tartózkodás szabályait, emellett információhoz juthatnak a fogyatékkal élő személyek, és elégedettségi kérdőív kitöltésére is lehetőség nyílik.

Az évértékelő értekezleten részt vett Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Göndöc András megyei főjegyző.




További hírek