Baranya.hu

Szépülnek a megye városai

Kilenc baranyai város pályázik a Zöld Város projektre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Úgy újulhatnak így meg az egyes települések jelentős terei, területei, hogy valódi, élő, nyüzsgő közösségi élet alakulhat ki, fenntartható módon, a megújuló energia felhasználásával, a természeti környezet megőrzésével.
Szépülnek a megye városai

Kilenc baranyai város pályázik a Zöld Város projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Úgy újulhatnak így meg az egyes települések jelentős terei, területei, hogy valódi, élő, nyüzsgő közösségi élet alakulhat ki, fenntartható módon, a megújuló energia felhasználásával, a természeti környezet megőrzésével.

Nagy Csaba megyei elnök a pályázat kapcsán elmondta: – Különösen örülünk annak, hogy fejleszteni tudjuk a baranyai városokat, így Sásdon városhoz méltó városközpont jöhet létre. Szigetváron évtizedek óta nem volt lehetséges valamit is kezdeni a vár környezetével, Pécsváradon egy új épülettel gazdagodhat a városközpont, Bólyban sok éve megálmodott terv valósulhat meg.

A Zöld Város pályázatot a megyében a következő kilenc település adta be: Sásd, Szigetvár, Villány, Bóly, Pécsvárad, Szentlőrinc, Kozármisleny, Siklós és Sellye. Hogy mi fér bele egy ilyen projektbe, annak megértéséhez négyet mutatunk be most közülük.

Sásdon a Hősök terének szánnak központi szerepet. A tervek szerint a megyei önkormányzat segítségével új üzletsorokat alakítanak ki, a Szobor parkban a növényzetet is „megújítják”. Járda épül a Deák téri játszótér és a Temető utca között, parkosítják a Deák téri játszóteret és megújulna a Dózsa György utcai fasor. Mindezt 214 millió forintból.

– Végre egy gyönyörű, rendezett városközpontunk lehet, ahol megpihenhetnek egy kicsit az átutazók, és kialakítanánk egy jó játszóteret is, a mai előírásoknak megfelelő modern játékokkal, felnőtt kültéri fitneszeszközökkel. Megújulna a piac és környéke az új üzletekkel, ahol vásárolni, megpihenni, találkozni, beszélgetni lehet – ismerteti az elképzeléseket Rabb Győzőné polgármester.

Szigetváron a Zöld Vár projekt keretében a tervek szerint a Zrínyi-várat körülölelő parkot újítanák meg ugyancsak a megyei önkormányzat segítségével. A parkosítás és a közvilágítás korszerűsítése mellett a vár mögött található csónakázótó köré futópályát építenének, új padok kerülnének ki. Olvasó- és rendezvénykertet is álmodtak ide. A közel nyolc hektáros területre vendéglátóhely, játszótér kerülne. A kerékpárral közlekedők számára kerékpártámaszokat, a biztonság érdekében pedig térfigyelő kamerarendszert telepítenének. 340 millió forint az átalakítás költségvetése.

– A pályázatnak köszönhetően a helyi lakosság körében ma is rendkívül népszerű, évek óta fokozatosan szépülő várparkunkat a városunkba látogató egyre növekvő számú turisták közül is sokan fel fogják keresni – mondja Varga Zoltán, a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke. Egy újabb látványosság jön létre – teszi hozzá –, melyet a Várbaráti Kör is ajánlani fog a Zrínyi városát felkeresőknek. A megújult, egységes, történelmi környezetben a vár és a gyógyfürdő szomszédságában minden korosztálynak öröm lesz sétálni, sportolni, kikapcsolódni.

Pécsváradon a Szentháromság téren található közparkot újítanák meg a program keretében a meglévő fák újratelepítésével, a parkolók és a járdák felújításával, virágosítással. Emellett a szomszédos műemléki környezetben lévő városrész rehabilitációját tervezik. Ehhez a belváros rendkívül lerobbant épületeit is le kell bontani. Zádori János polgármester kiemelte, hogy a tervezett épületegyüttest a műemlékvédelmi hivatallal is egyeztetik.

– Azt szeretnénk, hogy az új épület a város büszkesége legyen, összhangban a mellette lévő műemléki jellegű házakkal. Magasabb földszintes tömböt tervezünk étteremmel, biobolttal, kávézóval, cukrászdával, hangulatos belső udvarral. A későbbiekben tetőtér kialakításával a helyi vállalkozók számára biztosítanánk irodákat, rendelőket. Nem titkolt célunk a gazdaság felpezsdítése mely a megyei önkormányzat támogatásával valósulhat meg.

Bólyban a 12 hektáros kastélyparkot újítanák fel a Zöld Város program keretében ugyancsak megyei segítséggel, ami a város „tüdeje”, mondja a település polgármestere, Hárs József: – Készíttettünk a Kertészeti Egyetemmel egy parkfelújítási dokumentációt, ez alapján terveztük meg a teendőket. A fa matuzsálemek közül többet ki kell vágni, több ezer új fát ültetnénk. Megújulna a közvilágítás, a sétányok burkolata, új játszótér épülne gyerekeknek és felnőtteknek, új bejáratot nyitnánk, sétányok pihenőpadokkal és piknikezési lehetőséget is kialakítanánk egy szabadtéri sütővel.

Erről szól pontosan a Zöld Város kialakítása projekt
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város kialakítása” című pályázatának célja a városi területek környezettudatos megújítása. Az intézkedés elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását. A fejlesztések megvalósítása során tekintettel kell lenni a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására.
A projektek megvalósítása során a beruházások mellett kötelező létrehozni úgynevezett soft elemeket is, amelyek hozzáadott értéke emeli a beruházás jelentőségét, hozzájárul annak komplexitásához. Ilyen soft elemnek tekinthető a környezettudatosság erősítése a lakosság körében, mint például:
– környezettudatosságot erősítő oktatás, szemléletformálási kampányok, akciók, ezen belül energiatudatosságra nevelő, szemléletformáló, felvilágosító programok;
– a zöld város kialakításához kapcsolódó helyi társadalmi akciók megvalósítása, közösségi munka szervezése.

Ötletpályázattal vontak be kortárs építészeket

A Zöld Város keretében megvalósuló fejlesztések természeti- és épített környezetet is érinthetnek, ezért fontos volt, hogy a lehető legtöbb ott élő embert is megkérdezzék, s így szakmailag megalapozottabb döntések születhessenek. A Baranya Megyei Önkormányzat ezért ötletpályázatot hirdetett.

A pályázók Szigetváron a Várkert–Almás-patak környezetét gondolták újra, Villányban az „ős”-pincesort és az új rendezvényteret összekötő fő tengelyt, a Baross Gábor utcát és kapcsolódó tereit, Sásdon pedig a Hősök terét és környezetét.

Az ötletpályázat kapcsán Nagy Csaba megyei elnök így összegzett: – Szolgáltató megyeként több területen is segítjük a pályázókat, a szakmai háttér kialakítása érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk mind a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával, mind a Dél-Dunántúli Építész Kamarával, hogy baranyai tervezők dolgozzanak a helyi projektek előkészítésében, kivitelezésében. Az ötletpályázat célja az volt, hogy a városok meghatározó közösségi tereire, zöldterületeire olyan kortárs építészeti megoldásokat találjanak, amelyek továbbgondolásával a későbbi TOP-pályázat műszaki tartalmát is ki lehet alakítani.

Sásdon Dévényi Márton, Villányban Viczencz Ottó építész tervei nyertek, Szigetváron a Hübner Mátyás vezette tervezőiroda munkája győzött. Hübner Mátyás a szigetvári Zöld Város projektre adott be terveket: – A vár környékén sok változás lesz, ez a pályázat pedig arról szólt, hogy a várfal mellett közvetlenül mit lehetne csinálni. Az az elképzelésünk, hogy a tavat tegyük élővé, készüljön kiszolgáló épület vizesblokkal, büfével, hogy az odalátogató komfortosan érezze magát. Játszóteret terveztünk, sétautat gyalogosok és kerékpárosok számára, jobb burkolattal, jól megvilágítva és térfigyelő kamerarendszert a biztonságért.

Nagy Csaba kiemelte, hogy a megye több mint három millió forinttal támogatta Szigetvárt, Villányt és Sásdot. Az ötletpályázat keretében több értékes megoldás is született, a bírálóbizottság valamennyi beérkezett pályaművet megvételre alkalmasnak találta. A pályázat lebonyolítását a megyei önkormányzat finanszírozta, az összes beérkezett pályamű megvételre került és felhasználási szerződést kötöttek rá.

3 milliárd forint fejlesztésekre
Sásd
Kerékpárút, piac, tanuszoda épül, megoldódik a csapadékvíz-elvezetés, megújul a városközpont, több mint hárommilliárd forint értékben fejlődik Sásd – erről tájékoztatta Nagy Csaba megyei elnök a városban élőket a február 26-i közmeghallgatáson. A fejlesztési forrásokból jut energetikai beruházásra, menzafejlesztésre, tanodaprogramra is. A mentőállomás már megújult, a tűzoltóállomás építése zajlik, és hamarosan a tanuszoda építése is megkezdődik.

Elfogadták a klímastratégiát
Mohács
A Baranya megyei önkormányzat március elsejei kihelyezett ülését Mohácson tartotta. Az ülésen részt vett Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, Baranya megye fejlesztési biztosa. Többek között tájékoztatták itt a közgyűlés tagjait a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó feladatokról, elfogadták a 2018-as költségvetési rendeletet, valamint a megyei klímastratégiát.

Emléktábla az 56-os áldozatoknak
Pécs
Az 56-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak állít emléket az az emléktábla, melyet március 6-án 14 órakor avatnak fel a megyeháza Papnövelde utcai Díszterménél. Az emléktáblát Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke és dr. Debreczeni László, a pécsi 56-os ifjúság egyik vezéralakja avatja fel.

Forrás: https://www.bama.hu/pr/szepulnek-megye-varosai-1270597/




További hírek